Gazete Vatan Logo

Kimse yapamadı Trump yapıyor

ABD lideri Donald Trump, Florida’da 17 kişiyi öldüren okul saldırganının kullandığı seri ateş düzeneğinin yasaklanması için harekete geçti

Kimse yapamadı Trump yapıyor

ABD Başkanı Donald Trump, 14 Şubat’ta Floria eyaletine bağlı Parkland kentinde yaşanan okul saldırısında kullanılan seri ateş düzeneğinin yasaklanması için talimat verdi.

Trump, Adalet Bakanlığı’nın yarı otomatik silahları tam otomatik silahın ateş hızına eriştiren özel dipçiklerin (bump stock) satışının yasaklanmasıyla görevlendirdiğini açıkladı. ABD lideri yeni kuralların yakında yürürlüğe girebileceğini belirtti. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders da medya mensuplarına yaptığı açıklamada, saldırgan Nikolas Cruz’un katliamda kullandığı AR-15 tipi taarruz tüfeğinin satışında yaş sınırı uygulamasına geçilebileceğini vurguladı.

19 yaşındaki Cruz, geçen hafta atıldığı liseye düzenlediği baskında 13’ü öğrenci 17 kişiyi öldürmüştü. Başkan Trump katliamın ardından silah yasalarının değiştirilebileceğini duyurmuştu.

‘Bump stock’ adıyla bilinen özel dipçiğin yasaklanması, Ekim ayında Las Vegas’ta 58 kişinin öldüğü silahlı saldırının ardından gündeme gelmişti. Yasaklama önerisi Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen temsilcilerinin desteğini bulmuştu. Ülkenin en güçlü silah lobisi sayılan ‘Ulusal Silah Birliği’ (NRA) de böyle bir yasağın önüne geçmeyeceklerini açıkladı.

Haberin Devamı

ABD’de silah taşımanın yasaklanması Başkan Trump ve Cumhuriyetçiler tarafından kesin bir dille reddediliyor. Seçim kampanyası döneminden bu yana ABD Anayasası’nda silah alma ve taşıma hakkı veren ikinci maddenin ateşli bir savunucusu olan Trump, son okul saldırısının ardından, silah sahibi olmak isteyenlerin geçmişinin daha sıkı şekilde araştırılmasına destek verdiğini açıklamıştı.

Hollywood’dan öğrencilere destek

Florida saldırısının ardından katliamdan kurtulan öğrencilerin başlattığı ‘Hayatlarımız için Yürüyüş’ adlı kampanyaya Hollywood ünlülerinden destek geldi. Daha önce Güney Sudan’da yaşanan insanlık dramına dikkati çekmek için kampanya yürüten ünlü oyuncu George Clooney ve Lübnan asıllı eşi Emel, silah kontrollerinin artırılması talebiyle 24 Mart’ta başkent Washington’da yürüyüş düzenlemeye hazırlanan öğrencilere 500 bin dolar bağışladıklarını duyurdu. Clooney çifti, yayınladıkları yazılı açıklamada yürüyüşe çocuklarıyla birlikte katılacaklarını belirtti. Clooney çiftinin ardından kampanyaya bir destek de, geçtiğimiz ay 2020 başkanlık seçimlerinde aday olabileceği öne sürülen siyahi sunucu Oprah Winfrey’den geldi. Kampanyaya 500 bin dolar bağışlayan Winfrey’i ünlü yönetmen Steven Spielberg ve yapımcı Jeffrey Katzenberg takip etti. Cruz’un katliam yaptığı Marjory Stoneman Douglas Lisesi’nin öğrencileri, geçtiğimiz haftadan bu yana Washington yönetimini, daha sıkı silah kontrolleri uygulanmasına ikna etmek için yürüyüşler düzenliyordu.

Haberin Devamı

2020 sinyali mi?

Aktör George Clooney’nin silah kontrollerinin artırılmasına yönelik kampanyaya desteği, yerel basında ünlü oyuncunun siyasete atılabileceğinin sinyali olarak yorumlandı. Kimi yayın organlarında Clooney’nin 2020 başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’den aday olmayı düşündüğü iddiası yer aldı.