Gazete Vatan Logo

Kim vurduya gidecek

Trump yönetiminin, nükleer silah denemelerini sürdürmesi halinde Kuzey Kore’ye ‘önleyici saldırı’ düzenleyeceği iddia edildi. Kuzey Kore ise ‘ABD tahrik ederse savaşa gireriz’ tehdidinde bulundu

Kim vurduya gidecek

ABD Başkanı Donald Trump’ın, göreve geldiği günden bu yana sert bir dille uyardığı Kuzey Kore’ye karşı yakın zamanda askeri harekata girişebileceği öne sürüldü.

Amerikan basınına konuşan istihbarat kaynakları, Trump yönetiminin, Pyongyang’ın nükleer silah denemelerine devam etmesi halinde, ‘önleyici saldırı’ seçeneğini değerlendirmeye hazırlandığını belirtti. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, bu hafta sonunda dedesi Kim Il-sung’un doğum yıl dönümü şerefine düzenlenecek etkinlikler kapsamında ‘büyük bir olay’ gerçekleşeceğini duyurmuştu. Batılı kaynaklar, ‘büyük olayın’ yeni bir nükleer deneme ya da füze testi olabileceği uyarısında bulunmuştu.

Füze saldırısı

Pentagon sözcüsü Dana White, önleyici saldırı iddiasıyla ilgili soruya, “Komutanlar her zaman tüm seçenekleri göz önünde bulundurur” şeklinde kaçamak bir cevap verdi.

NBC News kanalı, ABD’nin halihazırda Kore Yarımadası açıklarında 2 adet destroyeri bulunduğunu belirtti. Tomahawk füzeleriyle donatılmış durumdaki gemiler, Kuzey Kore’nin nükleer silah test alanından sadece 480 kilometre açığında. ABD Hava Kuvvetleri, bu hafta başında Guam’a ağır bombardıman uçakları konuşlandırmıştı. Amerikan donanması ise USS Carl Vinson Uçak Gemisi Görev Gücü’nü yeniden Kore Yarımadası’na göndermişti.

Haberin Devamı

‘Boş durmayız’

ABD’nin operasyona hazırlandığı haberine Kuzey Kore’nin cevabı gecikmedi. Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Yardımcısı Han Song Ryol, Associated Press’e verdiği röportajda, ABD Başkanı Donald Trump’ı ‘Kore Yarımadası’nda bir gerilim kısır döngüsü yaratmakla’ suçladı. Han “Trump sürekli öfkeli sözleriyle provokasyon yapıyor. Bu nedenle Kuzey Kore değil, Trump ve ABD sorun yaratıyor’ dedi. ABD’nin askeri olarak Kuzey Kore’yi provoke etmemesi gerektiği uyarısını yapan Han, “ABD bunu seçerse savaşa gireriz” ifadelerini kullandı. “Eğer ABD sorumsuz askeri manevralarla gelirse buna ‘önleyici saldırı’ ile yanıt veririz. Halihazırda güçlü bir nükleer caydırıcılığa sahibiz ve ABD’nin ‘önleyici saldırısına’ karşı kesinlikle elimiz kolumuz bağlı durmayacağız” diyen Han, ‘Kuzey Kore yeni bir nükleer deneme yapacak mı?’ sorusuna “Buna ana merkez karar verir. Ana merkez bunu gerekli görürse belli bir zaman ve yerde bu gerçekleşir” dedi.

Haberin Devamı

Yardımcısını Seul’e gönderiyor

Pyongyang’la Washington arasında iplerin gerildiği bir dönemde ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence yarın Güney Kore’nin başkenti Seul’e gitmeye hazırlanıyor. Beyaz Saray Kuzey Kore’nin olası bir nükleer denemesi yapması halinde ziyarete ilişkin alternatif planları olduğunu da belirtti.