Gazete Vatan Logo

KCK savcıları Başbakan’dan izin istedi

KCK soruşturmasına bakan özel yetkili savcı, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile 4 MİT’çinin ifadesini almak için Erdoğan’a izin yazısı gönderdi

MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski MİT Müsteşarı Emre Taner ve Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ve hâlâ görevde bulunan iki MİT mensubu İstanbul’da KCK soruşturmasını yürüten özel yetkili cumhuriyet savcıları tarafından geçtiğimiz ay ifadeye çağırılmıştı.

KCK savcıları Bilal Bayraktar ve Sadrettin Sarıkaya, KCK operasyonlarında ele geçirilen bazı belgeler sonrasında Fidan’ı telefonla ifadeye çağırırken, bu gelişme Türkiye’de deprem etkisi yaratmıştı. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya Fidan’ın ifadesinin talimatla alınması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na bir yazı gönderirken, diğer 4 MİT’çi içn ise yakalama kararı çıkarttı. Bu gelişme üzerine Sarıkaya KCK soruşturmasından alınırken, soruşturmaları yürüten polis müdürleri Yurt Atayün ve Erol Demirhan da başka illere tayin edildi.

Jet yasa hazırlanmıştı

MİT Müşteşarı Hakan Fidan’ın ifadeye çağırılması ile ilgili olarak Meclis’te de hareketle saatler yaşandı. Fidan’ın ifade vermesinin önünü kesmek için MİT Yasası’nda bir değişikliği öngören yasa teklifi jet hızıyla hazıranıp meclise sunuldu. Aynı hızla kabul edilen ve yasalaşan kanun maddesine göre, MİT mensupları veya Başbakan tarafından belirli bir görevi yerine getirmek üzere kamu görevlileri arasından görevlendirilenler hakkında, görevin niteliğinden doğan veya görev sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı soruşturma yapılması Başbakan’ın iznine bağlı olacak ve bu kişiler hakkında özel yetkili mahkemelerin görev alanlarına giren suçları işledikleri iddiasıyla soruşturma yapılmasında da başbakanın izni aranacaktı.

Savcılar izin istedi

Bu kapsamda MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da aralarında bulunduğu 5 MİT mensubunun ifadesini almak için harekete geçen Özel Yetkili KCK savcılarının, Başbakanlığa bir yazı yazarak Fidan’ın ifadesinin alınması için izin istediği öğrenildi. Geçtiğimiz hafta Başbakanlığa gönderilen yazı kapsamında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ifade verip vermeyeceğine karar verecek. Başbakan Erdoğan’ın karar vermek için yasal olarak 60 günlük bir süresi bulunuyor.

NE SORULACAK?

KCK soruşturması kapsamında savcılığın ifadelerini talep ettiği MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner ve yardımcısı Afet Güneş’e sorulacak soruların çerçevesi de tartışılıyor.

İddiaya göre, MİT mensuplarının KCK yapılanmasının faaliyetlerinde ve eylemlerinde önemli rolü var.

Hatta MİT heyetinin, Öcalan ile PKK’nın Avrupa ve kırsal kadroları arasındaki iletişimini kuryelik yaparak sağladığı iddia ediliyor. MİT’in PKK ve KCK’nın eylemlerine göz yumduğu da önemli iddialardan biri.

Yine iddiaya göre MİT, gerek doğrudan temaslarında, gerekse örgüt içindeki ajanlarıyla saldırı ve eylem talimatlarına ulaştı, ancak önlenmesine yönelik harekete geçmedi. Aksine eylem talimatlarının, Kandil ve kırsal kadrolara iletilmesine aracı oldu.Bir başka iddia ise Diyarbakır’daki KCK operasyonlarında, Oslo’da yapılan PKK-MİT görüşmelerini tamamlayıcı nitelikteki toplantılara ait 12 ses kaydı ve Abdullah Öcalan’ın KCK yönetimine gönderdiği 19 mektup bulunduğu. Bu mektupların içeriği de sorulacak sorular arasında.

TALEP BAŞBAKANLIĞA GELDİ

İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin, MİT mensuplarını ifade çağırmasına ilişkin talebi, Başbakanlığa geldi.

Başbakanlık kaynakları, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner ve eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ile 2 MİT mensubunun ifadeye çağrılmaları talebinin, incelendiği ve talebe ilişkin cevabın inceleme sonunda verileceği bilgisini verdi.

Haberin Devamı