Gazete Vatan Logo

İşte dünyanın en sıcak bölgesi: Radyasyon yoğunluğu inanılmaz!

Santiago Üniversites'nde yapılan araştırmalara göre Şili'de yer alan Chajnantor Platosu, dünyanın en sıcak bölgesi. Buradaki radyasyon oranı o kadar yüksek ki platoda bir süre zaman geçirmek Venüs'teki kadar radyasyon almanıza sebep olabilir. 

İşte dünyanın en sıcak bölgesi: Radyasyon yoğunluğu inanılmaz!

Yaz tatili için güneşli bir bölge arayanların gidebileceği en iyi yer belli oldu. Santiago Üniversitesi liderliğindeki araştırmada, dünyanın en iyi güneş alan yerinin Şili'de olduğu ortaya çıktı. Bu bölge And Dağları yakınlarındaki çöl bir alan olan Chajnantor Platosu.

Güneş ışınlarının yoğunluğu burada o kadar fazla ki platoda bir süre durmanız Venüs'teki kadar ultraviyole (UV) radyasyon almanıza neden olabilir. 

GEZEGENİN BAŞKA HİÇBİR YERİNDE GÖRÜLMÜYOR

Plato çok az yağış alıyor ve buradaki güneş ışınları sanıldığı kadar masum değil. Bilim insanları sıcaklık koşullarının çok aşırı olduğunu ve gezegenin başka hiçbir yerinde görülmediğini söylüyor. 

Araştırma yazarı Raul Cordero, Washington Post'a yaptığı açıklamada "Aslında Venüs'te  durduğunuz zaman alacağınız radyasyonun aynısını alırsınız. Burada yaşayan insanlar radyasyonun farkındalar ama artık ne kadar yüksek olduğunu gerçekten bilmiyoruz" dedi.  

GÜNEŞ PATLAMALARINI TETİKLEYEN FENOMEN

Platonun aynı zamanda birçok başka ilginç özelliğe de sahip olduğu bulundu. Platonun yakınlarındaki bulutlarda yoğun güneş ışığı patlamalarını tetikleyen bir fenomen fark edildi.

Haberin Devamı

Bilim insanları  Şili çölünün "dünya çapında eşi benzeri olmayan" aşırı güneş deneyimlerini yaşamasına izin veriyor. Alan, gelecekte Venüs'te yaşam simülatörü olarak bile kullanılabilir.