Gazete Vatan Logo

İskoçların ateşi Katalanları sardı

İskoçların ateşi  Katalanları sardı

İskoçya’da gelecek hafta düzenlenecek referandumdan bağımsızlık kararı çıkması ihtimali, İspanya’dan ayrılmak isteyen Katalanları da ümitlendirdi.

Barcelona kentinin 300 yıl önce Burbon Krallığı’na teslim olduğu 11 Eylül’ü ulusal gün olarak kutlayan Katalanlar, kendileri gibi bağımsızlık talebinde bulunan İskoçların düzenleyeceği referandumdan umutlu.

Önceki gün ‘La Diada’ ulusal günü sebebiyle Barcelona’da düzenlenen yürüyüşe katılan Katalanlar, İskoçya’nın İngiltere’den ayrılık kararı alması halinde bunun İspanya’dan bağımsız olma taleplerini destekleyeceği görüşünde birleşiyor.

Katalunya Özerk Yönetimi Başkanı Artur Mas, ‘La Diada’ dolayısıyla yaptığı konuşmada, 9 Kasım’da bağımsızlık yanlısı referandum düzenlemek için her şeyin hazır olduğunu söyledi.

Madrid yönetimi tarafından ‘yasa dışı’ ilan edilen referandumu düzenleme konusunda kararlı olduklarını belirten Mas, 19 Eylül’de buna ilişkin çıkarılacak yasayı imzalayacağını kaydetti. Yasa, Mas’a referandum düzenleme yetkisi tanıyacak.

Mas ayrıca ‘hareketsizlikle’ suçladığı İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’a da “Katalan toplumunun sesine kulak verme ve tercihlerine saygılı olma” çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

İspanya Anayasa Mahkemesi’nin, söz konusu referandumun yasa dışı olduğuna hükmetmesine kesin gözüyle bakılıyor.

‘Daha güçlüler’

Ekonomist Luis Enric Florenca, İskoçya’nın bağımsızlığa ‘evet’ demesi, Avrupa’nın da kararı kabul etmesi halinde, Katalunya’nın bağımsızlığının da dünya tarafından kabul edileceği yorumunu yaptı. Florenca, İskoçların İngiltere ile olan ilişkileri göz önüne alındığında Katalanların İspanya’ya karşı elinin daha güçlü olduğunu vurguladı.

Sebep ekonomik

İspanya’da 17 otonom bölge bulunuyor. Bunlardan en önemlileri Bask bölgesi ve Katalunya. Nüfusları 3 milyon olan Basklar, çelik üretimini ellerinde tutuyor. Ticareti yöneten Katalunya’yla birlikte ülkenin en zengin bölgesi. Her iki bölgedeki 30 bin doların üzerinde kişi başına milli gelir AB ve İspanya ortalamasının üzerinde. Katalanların hesabına göre İspanya hükümeti, her gün Katalanlardan 60 milyon Euro ‘çalıyor.’

Haberin Devamı

11 kilometrelik kortej

Ulusal gün kutlamaları için Katalunya’nın diğer kentlerinden otobüslerle Barcelona’ya gelen Katalanların kent merkezinde oluşturduğu kortej 11 kilometre uzunluğa ulaştı.
Gösterilere destek veren kurumlardan olan Barcelona Şehir Polisi, yürüyüşe katılımı 1,8 milyon kişi olarak açıklarken, İspanyol hükümetinin Katalunya’daki delegasyonu sayının 470 bin ila 520 bin arasında olduğunu savundu.
Yeşil sahadan destek
Ulusal gün yürüyüşüne Barcelona Kulübü Başkanı Josep Maria Bartomeu ile futbolculardan Gerard Pique ve Xavi Hernandez de katıldı. Gösteriye oğlu Milan ile katılan Pique, sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan “Asla böyle bir şey yaşamadım. Kolaylıkla unutulmayacak bir şey” şeklindeki mesajla ifade etti.
Barcelonalı futbolculardan Marc Bartra ve Sergio Roberto da Twitter’daki hesaplarından Katalanları kutlayan mesajlar yayımladı.
Bayrak renklerinde forma
Barcelona takımı, kurulduğu 1899 tarihinden bu yana ilk kez bugün, yeşil sahaya farklı bir formayla çıkacak. Bordo-mavi formasıyla ünlü takımın bugün Athletic Bilbao’yla oynayacağı maça Katalan bayrağı ‘Senyera’nın renkleri olan sarı-kırmızı formalarla çıkacağı açıklandı. Forma değişikliği bağımsızlık yanlısı Katalanları sevindirirken takım yönetimi yaptığı açıklamada, Senyera formasının ulusal güne itafen giyilmeyeceğini, değişikliğin Barcelona’nın 5. Philip’in ve Fransızların eline geçmesinin 300’üncü yıldönümüne itafen yapıldığını vurguladı.
Kuzey Kore’den İskoçlara destek
Gelecek hafta sandık başına gitmeye hazırlanan İskoçlara, Ukrayna’daki ayrılıkçıların ardından Kuzey Kore’den destek geldi. Devlet Başkanı Kim Jong-un’un İskoçların bağımsızlık talebine destek verdiği belirtilirken, referandumdan ‘evet’ kararı çıkması halinde haberin Kuzey Kore halkına duyurulacağı kaydedildi. İskoçya’da yapılan son ankete göre Krallık yanlılarının oranı yüzde 52, bağımsızlık isteyenlerin oranı ise yüzde 48.

Haberin Devamı