Gazete Vatan Logo

İşkenceleri anlattılar

DEAŞ militanlarının teröristlerden kurtarılan Musul’un Faziliye köyünde yaşayan çocuklara ve hatta engellilere bile işkence yaptığı ortaya çıktı

İşkenceleri anlattılar

Rus haber ajansı Sputnik, Peşmerge güçleri tarafından 26 ay sonra DEAŞ’tan kurtarılan Musul’un 20 kilometre kuzeyindeki Faziliye köyüne girdi. DEAŞ kontrolündeki bölgede yaşayan akrabalarının can güvenliğinden endişe ettikleri için fotoğraflarının çekilmesini istemeyen Faziliye halkı, köyde halen örgüt mensubu aileler olabileceğinden de endişe ediyor.

37 yaşındaki bedensel engelli Fadıl Cuma, sigara içtiği için DEAŞ’ın kendisine kırbaç cezası uyguladığını söyledi. Maruz kaldığı işkence nedeniyle halen sağlık sorunları yaşadığını kaydeden Cuma, “DEAŞ, telefon ve interneti yasaklamıştı. Televizyon izleyemiyorduk. Müzik dahi dinleyemiyorduk. Engelli olduğum için Erbil veya Duhok’a gidip tedavi olmam gerektiğini söylüyordum ancak buna dahi izin vermiyorlardı” dedi.

Sigaraya 50 kırbaç

DEAŞ militanları tarafından kırbaçlanan bir diğer Faziliyeli ise 12 yaşındaki Yunus Evdi’ydi. Sokakta teyzesinin kızıyla konuştuğu için kırbaç cezasına çarptırıldığını söyleyen Evdi, “DEAŞ bana 20 kırbaç cezası ve 20 bin dinar para cezası verdi. Bana kırbaç cezası uygulanırken kimse korkusundan bir şey diyemiyordu” dedi. Evde sigara içerken DEAŞ militanlarının kendisini görüp vere baskın yaptığını söyleyen 22 yaşındaki Talal Abdullah sonrasında yaşadıklarını şu ifadelerle aktardı: “Beni alıp köydeki merkezlerine götürdüler. Sigara içtiğim için DEAŞ’in kadısı tarafından yargılandım ve 50 kırbaç cezası ile 30 bin dinar para cezasına çarptırıldım. Köyün ortasında kırbaçlandım. O günden sonra korkudan sigara içemedim.”

Haberin Devamı