Gazete Vatan Logo

IŞİD'in sırları sızdırılan belge ile açığa çıktı

IŞİD'in karmaşık yapısı ve ideolojisi sızdırılan belge ile gün yüzüne çıktı.

IŞİD'in sırları sızdırılan belge ile açığa çıktı

İngiliz The Guardian gazetesi tarafından ulaşılan 24 sayfalık doküman, IŞİD terör örgütünün Irak ve Suriye'de nasıl bir devlet yapılanması oluşturmaya çalıştığını gözler önüne serdi.

"İslam Devleti'nin yönetim prensipleri" adında ve Abu Abdullah isimli bir Mısırlı tarafından yazılan dökümanda eğitim, doğal kaynaklar, endüstri, diplomasi, propaganda ve askeri güç üzerine izlenmesi ilke ve prensipler yer alıyor.

Çocukların mutlaka hafif silahları kuşanmış vaziyette eğitim görmesi gerektiğini yazan Abu Abdullah, terör örgütünde yabancı ve yerlilerin tek bir kimlik altında birleşmesini, askeri ve yiyecek ihtiyaçları için bağımsız üretim alanları kurulması gerektiğini belirtiyor.

Guardian'a konuşan bir akademisyen, IŞİD'in akıldan uzak bir kana susamış deliler ordusu olmadığını gösteren belgenin terör örgütünün iyi hesaplanmış bir altyapı üzerine kurulmuş siyasi bir devlet yapılanması olduğunu söyledi.

İngiliz Özel Kuvvetleri'nin eski komutanı Korgeneral Graeme Lamb ise belgenin şu anda sürdürülmekte olan askeri strateji hakkında bir uyarı olduğunu belirtti. Yazıda IŞİD'in bölgedeki tek gerçek Sünni Arap temsilcisi olduğunu tekrar tekrar vurguladığını söyleyen Korgeneral Lamb, IŞİD'in Ortadoğu'da yer alan diğer Sünni güçler tarafından sistematik olarak kırılabiliceğini düşünen devletlerin bu savaşı anlamadığını açıkladı.

Belgeyi sızdıran kaynağın kimliği açıklanmazken, kaynağın IŞİD'le birlikte çalışan bir işadamından geldiği belirtildi.

Haberin Devamı