Gazete Vatan Logo

İş ve siyaseti bir arada götürüyor

ABD’de müstakbel Başkan Donald Trump’ın, çocuklarına devredeceğini söylediği şirket işlerine bakmaya devam etmesi tartışma yaratıyor

İş ve siyaseti bir arada götürüyor

ABD’de başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından aile şirketini çocuklarına devredeceğini açıklayan Donald Trump’ın iş ortaklarıyla buluşmaya devam etmesi, sivil toplum kuruluşlarının tepkisine yol açtı.

Yerel basında çıkan haberlere göre Trump, başkanlık seçimini kazanmasından bir hafta sonra New York’taki dairesinde, Hintli iş ortaklarıyla bir araya geldi. Sagar ve Atul Chordia ile Kalpesh Mehta’nın katıldığı toplantıda Trump’ın üç çocuğu da hazır bulundu. Trump toplantıdan iki gün sonra da, New York’u ziyaret eden Japonya Başbakanı Şinzo Abe’yi evinde kabul etti. Bu görüşmeye de Trump’ın kızı Ivanka ve damadı Jared Kushner katıldı.

‘Vatandaşlar için Sorumluluk ve Etik’ adlı sivil toplum kuruluşunun iletişim direktörü Jordan Libowitz, Trump ve ailesinin daha önceki açıklamaların aksine iş ve siyaseti bir arada götürme niyetinde oldukları yorumunu yaptı. Siyasi gözlemciler, Trump’ın başkanlık koltuğuna oturmadan önce şirketini, akrabası olmayan kişilere ya da bağlantısı olmayan kurumlara satması gerektiğini, aksi takdirde sık sık çıkar çatışması suçlamalarıyla karşı karşıya kalacağını belirtiyor.

Haberin Devamı

Elçi Trump’ın ortağı

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin Washington Temsilcisi olarak atadığı Jose E. B. Antonio’nun, Trump’ın ortağı olduğu Century Gayrimenkul Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı olması da, müstakbel ABD Başkanı’nın iş bağlantılarından kendisini uzak tutma konusunda başarısız olacağı iddialarını güçlendirdi.

‘Sahtekar’ ‘ezik’le buluştu

Trump cumartesi günü, seçimlerde kendisine ağır eleştirilerde bulunan Mitt Romney ile bir araya geldi. Yeni kabinede dışişleri koltuğuna oturabileceği öne sürülen Romney, seçim kampanyaları döneminde Trump’ı ‘sahtekarlıkla’ suçlamış, Trump ise Romney’i ‘ezik’ olarak nitelendirmişti.

Kraliçe Londra’ya bekliyor

İngİlİz basını, Kraliçe II. Elizabeth’i Trump’ı gelecek yıl Londra’da ağırlamak istediğini yazdı. İngiliz yetkililerin Trump’ın ekibiyle ziyaret tarihinin belirlenmesi için görüşeceği açıklandı. Anne tarafından İskoç olan Trump Kraliçe’ye hayranlığıyla biliniyor.

Haberin Devamı

NASA Trump’la Ay’a dönebilir

Trump döneminde yönetim değişikliğine uğrayacak olan Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nde (NASA), yeni başkanın Ay’a dönüş programını hayata geçirmesi beklentisi canlandı. Trump’ın geçiş dönemi yardımcılarının geçtiğimiz günlerde NASA merkezine bir ziyaret gerçekleştirdiği açıklanmıştı. Trump’ın yakın çevresinde, eski başkan adaylarından Newt Gingrich gibi Ay’da kalıcı üs planına destek veren isimler olduğu biliniyor. Amerikan Kongresi’nin her iki kanadında da Ay projelerine destek veren Cumhuriyetçi Parti’nin kontrolü ele geçirmiş olması, Trump döneminde uzay yolculuğu projelerinin daha kolay finansman bulacağı ümidini artırdı.

Kabinesini golf kulübünde kuruyor

Müstakbel Başkan Trump, hafta sonunu New Jersey’deki golf kulübünde, kabinesinde görev vereceği potansiyel isimlerle görüşerek geçirdi. Trump’ın dün görüştüğü isimler arasında New Jersey Valisi Chris Christie, eski new York Belediye Başkanı Rudy Giuliani ve Kansas eyaletinin Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Kris Kobach vardı.

Haberin Devamı