Gazete Vatan Logo

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan için cenaze töreni düzenlendi

İsrail'in Gazze'ye yönelik acımasız saldırıları aylardır devam ederken, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesi ile sarsıldı. Helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve İranlı diğer yetkililerin cenazeleri bugün defnedilecek. Başkent Tahran'daki törene 1 milyon kişi katıldı, cenazeler bugün defnediliyor.

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan için cenaze töreni düzenlendi

İran'ı yasa boğan helikopter kazasında ölen Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi bugün memleketi Meşhed'de toprağa veriliyor. Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan başkent Tahran'da, diğer isimler de memleketlerinde defnediliyor. Üçüncü gününe giren cenaze törenlerine halk yoğun katılım gösterdi. 

CENAZE MEŞHED'E UÇAKLA GETİRİLDİ

Helikopter kazasında ölen İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin cenazesi, memleketi Meşhed'e uçakla getirildi. İran televizyonu, şehrin sokaklarında cenaze törenini bekleyen kalabalıkları ekrana taşıyor.

TAHRAN'DAKİ TÖRENE 1 MİLYON KİŞİ KATILDI

Cumhurbaşkanı Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdüllahiyan ve diğer yetkililer için Çarşamba günü başkent Tahran'da cenaze namazı kılındı. Namazı İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney kıldırdı. Namaz sonrasında Azadi Meydanı'nda düzenlenen cenaze merasimine katılmak isteyen yüz binlerce kişi Tahran Üniversitesi etrafındaki bölgede toplandı. İran devlet medyasına göre Reisi için düzenlenen törene bir milyon kişi katıldı. Tahran'daki resmi törende ise 60'tan fazla ülkenin temsilcisi yer aldı. Türkiye, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la törene üst düzey katılım gösterdi. Törene devlet başkanı, başbakan, dışişleri bakanı ya da parlamento başkanı gibi temsilcilerini gönderen ülkeler arasında Tunus, Katar, Rusya, Çin, Mısır, Pakistan, Hindistan, Lübnan, Irak, Belarus, Sırbistan, Afganistan, Azerbaycan, Ermenistan vardı. İran dini lideri Hamaney, cenaze törenine katılan bazı ülkelerin temsilcileriyle bir araya geldi.

Haberin Devamı

 

İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ BUGÜN TOPRAĞA VERİLİYOR

Helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve İranlı diğer yetkililerin bugün cenazeleri defnedilecek. Cenazeler Reisi'nin doğum yeri Meşhed'deki sekizinci imam türbesinde toprağa verilecek.

BU BİR İLK

Reisi ülkede türbeye defnedilen ilk üst düzey siyasetçi olacak ve bu da büyük bir onuru temsil ediyor.

İran'ın Birjand kentindeki ana bulvarda buluşan binlerce kişi, Cumhurbaşkanı Reisi'ye son görevlerini yerine getirmek için toplandı. Kalabalık Reisi'nin tabutunun taşındığı araca eşlik ederken, insanların tabuta dokunmak için yarıştığı görüldü.

Haberin Devamı

 Öte yandan Jerusalem Post (JP) 'Analistler Türkiye'nin drone endüstrisinin Reisi'nin kaza yerini arama rolü nedeniyle ivme kazanacağını

söylüyor' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.
Haberde 'Analistler Türk drone endüstrisinin, drone'lardan birinin İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi'nin helikopterinin düştüğü yerin yerinin tespit edilmesine yardımcı olduğu yönündeki iddiaların ardından ivme kazanacağını söyledi' ifadesine yer verildi. Haberde İHA'nın öne çıkan özelliklerine de yer veren İsrailli gazete '40 bin feet yüksekliğe çıkabiliyor, 24 saat havada kalabiliyor, hem havadan havaya hem de çarpışma önleme radarlarına sahip ve elektronik sistemi yapay zekadan yararlanıyor' dedi.

'TÜRKLER EN İYİ YETENEĞİNİ GÖSTERDİ'

BlueBay Asset Management'ta stratejist olan Timothy Ash ise Türkiye'nin son dönemde drone kullanımının büyük bir pazarlama fırsatı olduğunu söyledi. Ash Reisi'nin düşen helikopterinde Akıncı'nın oynadığı rol için şu açıklamalarda bulundu;

Haberin Devamı

'Türkler en iyi yeteneği gösterdi. Korkunç havalarda ve sert rüzgarlarda yerden yüz metre kadar yüksekte uçtuğunuzu hayal edin.'