Gazete Vatan Logo

Irak federal cumhuriyet, Kürtçe resmi dil oluyor

Irak anayasası taslağı için Şii ve Kürtler uzlaşmaya vardı. Sünniler'in "İç savaş çıkar" tehdidine rağmen taslak meclise sunuldu

Şii, Kürt ve Sünni temsilcilerden oluşan Anayasa Komisyonu, Saddam sonrası Irak yönetiminin temelini oluşturacak Anayasa taslağı konusunda uzlaşmaya sonunda vardı. Aylardan beri müzakere yürüten 9 üyeli komisyon, taslağı meclise sundu ancak Sünniler'in itirazı üzerine mecliste yapılacak oylama 3 gün ertelendi. Meclis onayının ardından referanduma sunulacak olan anayasa için Irak'ın 18 bölgesinde yaşayan halkın en az 16'sının onay vermesi gerekiyor. Ancak 4 bölgede çoğunluğa sahip olan Sünniler taslağı veto ederse Anayasa da ölü doğmuş olacak. İşte Sünni temsilcilerin "İç savaş çıkar" diyerek itiraz ettiği taslağın önemli maddeleri:

Irak'ın İslam kimliğine onay
Madde 1-2: Irak bağımsız cumhuriyettir. Siyasi sistem, cumhuriyetçi, demokratik ve federaldir.

Önemi: Sünniler'in itirazına rağmen "federal" kelimesi anayasaya girdi. Kuzeyde Kürt, güneyde Şii otonom yapılarının önü açıldı.

Madde 2A: Hiçbir yasa İslam, demokrasi ve insan hakları standartları ile çelişemez. Irak, İslam dünyasının, Araplar, Arap dünyasının üyesidir.

Önemi: Kürtler'in itirazına rağmen Irak devletinin İslami kimliği anayasaya girdi. Irak'ın İslam dünyasının parçası olduğu vurgulandı.

"Kürdistan" anayasaya girdi
Madde 3: Irak Cumhuriyeti'nin resmi dilleri Arapça ve Kürtçe'dir. Türkmen ve Asuriler'in yaşadığı bölgelerde bu dillerde eğitim verilebilir. Kürdistan'da Kürtçe'nin yanısıra Arapça da kullanılır.

Önemi: "Kürdistan" resmi olarak anayasaya girdi. Kürtçe resmi dil oldu. Karşılığında Kürtler "Kürt halkı kendi kaderini belirleme hakkına sahiptir" ifadesinin çıkarılmasına onay verdi.

PKK için Türkiye'ye mesaj
Madde 7: Saddam'ın Baas Partisi yasadışıdır. Simgeleri ve görüşleri terörist organizasyonlarla eş düzeydedir. Irak hükümeti terörizmi topraklarından atmak konusunda her zaman kararlı olacaktır.

Önemi: Irak'taki direnişin yanısıra, son dönemde PKK konusunda kaygılarını dile getiren Türkiye'ye de üstü kapalı mesaj verildi.

Madde 109: Irak petrolü Irak halkına aittir. İdaresi, merkezi Irak yönetimi ile petrol çıkarılan bölgenin yönetimleri tarafından yürütülür.

Önemi: Petrolün yönetiminde Kürtler'le merkezi yönetimin ortak çalışması kararlaştırıldı.

Haberin Devamı