Gazete Vatan Logo

İntihar mı etti?

ABD Başkanı’nın eşcinsel evlilikleri izin verilmesi gerektiğini söylemesi büyük gürültü kopardı

ABD’de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimi yaklaşırken Cumhuriyetçi aday Mitt Romney ile başkanlık koltuğunu korumaya çalışacak olan Barack Obama arasındaki tartışmaların genel olarak orta sınıf-zengin mücadelesi, vergiler, eğitim ve sağlık sistemi üzerinde geçmesi bekleniyordu. Ancak seçim kampanyasını geçen hafta başlatan Obama, önceki gün katıldığı bir televizyon programında yaptığı cesur çıkışla gündemi çok farklı bir yere çekti. ABD Başkanı, eşcinsel evliliklerin yolunun açılması gerektiğini söyleyerek büyük bir tartışma başlattı.

Amerikan toplumunda oldukça tartışmalı bir konu olan eşcinsel evliliklerine yönelik son olarak Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Obama’nın bu konudaki tutumu hakkında hâlâ düşünmekte olduğu açıklaması yapılmıştı. Ne var ki, Obama’nın konuya ilişkin rengini belli etmesi gerektiği yönünde baskılar artınca, açıklama yapmak zorunda kaldı.

“Fikrim değişti”

Dört yıl önce seçime girerken eşcinsel evliliklerine karşı olduğunu söyleyen Obama röportajda, zaman içinde aile, arkadaş ve komşuları aracılığı ile fikrini değiştirdiğini kaydetti. Amerikan Başkanı ”Eşcinsel evlilikler konusunda kısmen bir tereddütüm vardı, çünkü medeni birlikteliklerin yeterli olacağını düşünüyordum. ’Evlilik’ kelimesinin, birçok kişi için, çok güçlü gelenekleri, dini inançları ve buna benzer şeyleri hatırlattığı gerçeğine karşı hassastım. Ama şimdi, bir adım ileri giderek, aynı cinsiyetten çiftlerin evlenebilmesi gerektiği şeklindeki düşüncemi beyan etmem kişisel olarak benim için önemli. Kızlarım Malia ve Sasha’nın, velileri aynı cinsiyetten olan arkadaşları var. Arkadaşlarının velilerinin farklı muamele görmesini kavrayamıyorlar. Bu, onlara mantıklı gelmiyor ve samimi olmam gerekirse, bakış açısında değişime neden olan bir şey bu” dedi. Obama bu sözlerle eşcinsel evliliklere destek verdiğini açıklayan ilk ABD Başkanı oldu. Obama’nın Yardımcısı Joe Biden da üç gün önce bir televizyon kanalında, eşcinsellerin evlenmesinden bir rahatsızlık duymadığını söylemişti.

6 eyalette izin var

Obama’nın bu sözlerinin ardından ülkede büyük gürültü koptu. Rakibi Romney hemen eşcinsel evliliklerine karşı olduğunu yineleyen bir açıklama yaptı. Ayrımcılıkla mücadele örgütü Human Rights Campaign’in Başkanı Chad Griffin, Obama’yı açıklamalarından dolayı övdü. Griffin, “Başkan milyonlarca genç eşcinsel Amerikalıya, Amerikan rüyasının onlar için de geçerli olduğuna dair umut verdi” dedi. ABD’de halihâzırda altı eyalette eşcinsel evliliklere izin veriliyor.

Romney’ye koz verdi

Huffington Post’tan Sam Stein ve CNN’den Phil Gast gibi siyasi yorumcular Obama’nın bu çıkışının siyasi getirisi olmayacağı görüşünü savundu. Aile Araştırmaları Konseyi Başkanı Tony Perkins, Obama’nın bu açıklamasının Romney’e güç kazandıracağını söyleyerek, “Başkan bana kalırsa Mitt Romney’e kampanyası için elindeki tek eksik kozu da vermiş gibi görünüyor. Romney artık toplumdaki muhafazakarların daha yoğun bir şekilde desteğini alacak” dedi.

Halkın yarısı destekliyor yarısı karşı

Amerikan medyası, Barack Obama ropörtajının, tartışmalı eşcinsellik konusunu başkanlık seçim kampanyalarının en önemli konusu haline getireceğine yer veriyor. Birçok yaşlı ve muhafazakâr eyaletlerin seçmenleri, eşcinsellere karşı çıksa da toplumda genel olarak eşcinsellere yönelik toleransın arttığı belirtiliyor. Cumhuriyetçiler eşcinsellere karşı dururken, Pew Research Enstitüsü’nün yaptığı bir araştırma, ülke genelinde vatandaşların yüzde 43’ü eşcinsellere karşıyken, yaklaşık yüzde 47’sinin tanınmalarına onay verdiklerini ortaya koydu. 2001 yılında eşcinsellere karşı olanların oranı yüzde 60 idi.

Haberin Devamı