Gazete Vatan Logo

İngiltere'den Kuzey Kore'ye çok sert tepki

İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond: "Eğer Kuzey Kore tarafından nükleer bir cihaz patlatıldıysa, bu, BMGK kararlarının ciddi şekilde çiğnendiğidir ve bir provakasyondur. Bu durumu koşulsuz kınıyorum." diye konuştu.

İngiltere'den Kuzey Kore'ye çok sert tepki

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denediği iddiasıyla ilgili olarak "Bu durumu koşulsuz kınıyorum" dedi.

Hammond, Çin'i temasları sırasında Kuzey Kore'deki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Eğer Kuzey Kore tarafından nükleer bir cihaz patlatıldıysa, bu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının ciddi şekilde çiğnendiğidir ve bir provokasyondur. Bu durumu koşulsuz kınıyorum" diyen Hammond, son gelişmelerin, Kuzey Kore'nin uluslararası ve bölgesel güvenliğe "çok gerçek bir tehdidi temsil ettiğinin altını çizdiğini" kaydetti.

Hammond, bu eyleme uluslararası toplumun acil ve kararlı şekilde yanıt verdiğinden emin olmak için diğer BMGK üyeleri ile birlikte çalışacaklarını belirtti.

Çin temasları kapsamında son gelişmeleri bugün Çinli mevkidaşı Yang Jiechi ile görüştüğünü ifade eden Hammond, güçlü uluslararası bir cevabın verilmesi için Çin ile birlikte diğer BMGK üyeleriyle beraber çalışma kararı aldıklarını bildirdi.

Hammond'ın gelişmeleri bugün ayrıca Japon ve Güney Koreli mevkidaşlarıyla görüşmesi bekleniyor.

Hidrojen bombası denemesi

Haberin Devamı

Kuzey Kore tarafından bugün yapılan açıklamada, hidrojen bombası denemesinin yerel saatle sabah 10.00'da düzenlendiği ve başarılı olduğu belirtilmişti. Açıklama öncesinde de denemenin yapıldığı ileri sürülen Punggye-ri bölgesinde 5,1 büyüklüğünde deprem kaydedilmişti.

Kuzey Kore, en son 2013'te nükleer denemede bulunmuştu. Pyongyang yönetiminin üçüncü nükleer denemesi, bölgede gerilimin tırmanışa geçmesine ve uluslararası toplumun sert tepkisine neden olmuştu. Birleşmiş Milletler kararlarıyla nükleer denemede bulunması yasaklanan Kuzey Kore'nin genç lideri Kim Jong-un, geçen ay "ülkesinin atom bombası ve hidrojen bombası denemeye hazır olduğu" iddiasında bulunmuştu.