Gazete Vatan Logo

‘İnfazcı’ asker krizi

İsrailli Eğitim Bakanı Bennett, yaralı Filistinli saldırganı başından vuran İsrail askerine kabinenin destek vermesini istedi, Başbakan ve bakanlar karşı çıktı

‘İnfazcı’ asker krizi

El Halil kentinde geçtiğimiz hafta askeri devriyeye silahlı saldırı düzenlerken yaralı olarak ele geçirilen bir Filistinliyi, başından vurarak öldüren İsrail askeri hakkında açılan soruşturma, kabinede tartışmalara neden oldu. Adı açıklanmayan asker, ağır yaralı saldırganı ortada bir gerekçe bulunmamasına karşın başından vurarak öldürmüştü. Olay, o sırada bölgede bulunan bir insan hakları eylemcisi tarafından cep telefonuyla kaydedilmiş, ardından görüntüler internette yayınlanmıştı. Ordu, askeri tutuklayarak mahkemeye sevk ederken, Başbakan Benjamin Netanyahu askerin eylemini kınamıştı. Dün Kudüs’te gerçekleşen kabine toplantısında sağcı ‘Yahudi Evimiz’ Partisi lideri olan Eğitim Bakanı Naftali Bennett, askere yönelik eleştirilere tepki gösterdi. “Bu askerin akıbetine biz karar veremeyiz” diye konuşan Bennett, askerin cinayetle yargılanmasına da karşı olduğunu söyledi.

‘Siyasete alet etme’

Bennett’in çıkışına sinirlenen Başbakan Netanyahu, bu tür eylemlerin İsrail Ordusu’nun ‘ahlakının’ sorgulanmasına neden olduğunu belirterek, askerin yargılanmasından yana olduğunu ifade etti. Kamu Güvenliği Bakanı Gilad Erdan, Bennett’i olaydan siyasi çıkar sağlamaya çalışmakla suçlarken, İçişleri Bakanı Aryeh Deri de, “Filistinliler zaten ordumuzu katiller gibi göstermeye çalışıyor. Olayla ilgili bağımsız bir soruşturma yürütülmeli” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Ölmeyi hak etti’

Askeri savcılık, ‘infazcı’ askerin ifadesinde Filistinli saldırganın, silah arkadaşını bıçakladığı için ölmeyi hak ettiğini söylediğini, ardından da eylemi gerçekleştirdiğini kabul ettiğini açıkladı.

‘Bana ahlak dersi verme’

Bennett’in “Askerlerimize destek olmalıyız” şeklindeki sözlerine sinirlenen Netanyahu, “Bana ahlak dersi vermeye kalkma. Ben senden daha çok askeri komuta ettim ve destek verdim. Siyaset her şey demek değildir” diye çıkıştı.