Gazete Vatan Logo

Husiler, helikopteri füzeyle vurdular!

En az 30 yıllık Sovyet füzelerini modifiye eden Husiler, Suudi Arabistan helikopterini sınırda hedef aldı. Görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.

Husiler, helikopteri füzeyle vurdular!

Yemen'de, Suudi Arabistan'a ait bir helikopter sınıra yakın noktada düşürüldü. İran destekli Husiler, fırlattıkları füzeyle Suudi Arabistan-Yemen sınırındaki Asir vilayeti semalarında uçan AH-64D Apache tipi taarruz helikopterini vurdu.Husilerin Sovyetler Birliği'nden kalma hava füzelerini modifiye ederek iç savaşta kullandığı biliniyor. 3 bin 300 metre irtifaya ulaşabilen söz konusu füzeler, özellikle helikopter ve dronelara karşı ateşleniyor.

Dört yılını dolduran iç savaşta Husiler daha önce de birçok kez Suudilere ait helikopterleri benzer füzelerle hedef almıştı.

Husiler, özellikle son bir yılda Suudi Arabistan'daki havalimanları ve petrol tesislerine onlarca füze fırlattı. Eylül 2019'da ülkenin en büyük iki petrol rafinerisinin vurulmasıyla uluslararası kriz çıktı, petrol fiyatları fırladı.

Yemen'deki iç savaşa doğrudan müdahil olan Suudi Arabistan, Husilerin ateşlediği füzelerin çoğunu hava savunma sistemiyle gökyüzünde imha etti.

Yemen'de merkezi hükümete karşı savaşan İran destekli Husiler, 2017 yılında iki kez Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ı füzeyle hedef almıştı. Aralık ayında fırlatılan son füze, Kral Selman'ın başkanlık sarayına doğru inerken havada imha edilmişti.Suudi Arabistan ve müttefiki ABD, Yemen'den ateşlenen füzelerin İran tarafından Husilere verildiğini söylüyor ancak Tahran yönetimi bu iddiaları reddediyor.

Haberin Devamı

İran destekli grubun F-15, Tornado gibi savaş uçaklarıyla çok sayıda drone ve helikopteri düşürdüğü daha önce kayıtlara geçti.Yemen'de Husilerin başkent Sana'yı ele geçirmesi ve Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi'nin kaçmasıyla patlak veren iç savaş, Suudi Arabistan ile İran'ın bir kapışmasına dönüştü.

Suudi Arabistan ve diğer bölge ülkeleri Mart 2015'te Husiler'e karşı operasyon başlattı. Halihazırda ülkenin batısını kontrol eden Husilere karşı Suudi Arabistan'ın başını çektiği uluslararası koalisyon bombardımanlar düzenliyor.

Koalisyonda Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt ve Sudan gibi ülkeler yer alıyor. Eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, uzun süre Husilerle işbirliği yapıp yönetime karşı birlikte savaştı.Takvimler Aralık 2017'yi gösterdiğinde ise taraflar birbirleriyle çatışmaya başladı, Suudilerle işbirliği yolları arayan Salih Husiler tarafından yolda yakalanıp öldürüldü.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan-Husilerin son dönemde kozlarını paylaştığı esas bölge ise, liman kenti Hudeyde. Son olarak Suudilerin başını çektiği koalisyon yüzlerce Yemenli tutukluyu serbest bıraktı.

Tutukluları taşıyan uçağın başkent Sana'ya inmesinden saatler önce kalabalıklar toplandı, sloganlar atıldı. Ülkenin orta kesiminde terör örgütü El Kaide'nin kontrol ettiği bölgeler de bulunuyor.

İç savaştan önce de yoksul ülkeler listesinin ilk sıralarında gelen Yemen'de, yıllardır susmayan silahlar nedeniyle durum bir felakete doğru gidiyor.Savaşta yaklaşık 15 bin insan öldü, milyonlarcası evini terk etmek zorunda kaldı. Kolera gibi salgın hastalıklar ülke çapında yayılıyor, şimdiye kadar neredeyse 1 milyon insan hastalıktan etkilendi.

Yedi milyon insanın açlığın kıyısında olduğu ülkede, abluka nedeniyle yaklaşık 21 milyon kişi insani yardıma muhtaç.

Haberin Devamı