Gazete Vatan Logo

Hollanda mahkemesinden tarihi karar!

8 binden fazla aileye tazminat yolu açıldı...

Hollanda Temyiz Mahkemesi, bugün aldığı tarihi bir kararla Hollanda’nın 1995 yılında yaşanan Srebrenitsa katliamı sırasında hayatını kaybeden üç Bosnalı Müslüman erkeğin ölümünden sorumlu olduğuna hükmetti. Mahkeme Hollanda hükümetini bu kişilerin ailelerine tazminat ödemeye mahkum etti.

Kararda, Hollandalı askerlerin, kendilerine sığınan Boşnakları Sırp birliklerine teslim ettiklerinde öldürüleceklerini tahmin etmeleri gerektiğine de dikkati çekildi.

Srebrenitsa’da babasını ve erkek kardeşini kaybeden Hasan Nuhanoviç ve öldürülen elektrikçi Rizo Mustafiç’in akrabaları tarafından açılan davada, iddiacılar üç erkeğin de Hollandalı barış gücü tarafından korunduğunu öne sürdü. Mustafiç ve Nuhanoviç, aynı zamanda Hollandalı barış gücü askerleri için çalışıyordu.

8 BİN ERKEĞİN AİLESİ DAVA AÇABİLECEK

Mahkemenin aldığı bu karar, 1992-1995 Bosna Savaşı sırasında, Birleşmiş Milletler bünyesinde görev yapan Hollandalı barış gücü askerlerinin kontrolünde bulunan“güvenli bölge” Srebrenitsa’da yaşanan katliamla ilgili açılması muhtemel davalar için bir emsal teşkil ediyor.

Yani bu karar doğrultusunda Srebrenitsa’da katledilen 8 binden fazla Müslüman erkeğin aileleri için dava açarak tazminat talep etme hakkı doğmuş oluyor.

ULUSAL HÜKÜMETLER SORUMLU TUTULABİLECEK

Dahası davanın BM barış gücüne asker gönderen diğer ülkeler için de kritik bir sonucu var. Zira böylece, ulusal hükümetler, askerlerinin, BM kontrolü altında olsalar bile, yaptıklarından sorumlu tutulabilecek ve kendilerine karşı dava açılabilecek.

Lahey Mahkemesi 2008'de verdiği kararda, askerlerin BM komutası altında görev yaptığına, bu yüzden Hollanda devletinin ölümlerden sorumlu tutulamayacağına hükmetmişti.

AVRUPA’NIN GÖBEĞİNDE MÜSLÜMAN SOYKIRIMI

Bosna'da 1995 yılında Hollanda askeri birliğine sığınan çok sayıda Boşnak, Sırp general Ratko Mladiç'in başında olduğu güçlere teslim edilmiş ve büyük bir katliam yapılmıştı.

Tarihe "Srebrenitsa Katliamı" olarak geçen soykırımı gerçekleştiren Bosnalı Sırpların eski komutanı Ratko Mladiç, 16 yıl aradan sonra tutuklanarak Lahey’e getirildi. Mladiç'in, Hollanda'nın Lahey kentinde eski Yugoslavya savaş suçları mahkemesinde yargılanmasına devam ediliyor.

Haberin Devamı