Gazete Vatan Logo

Hedeflerini açıkladılar

Suriye'nin başkenti Şam, çatışmalar başladığındanb eri belki de en yoğun çarpışmaya sahne oldu

Suriye'de olayların başladığı Mart 2011 tarihinden bu yana başkent Şam en şiddetli çatışmalara sahne olurken, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), ülke genelinde "Şam Volkanı" ve "Suriye depremleri" adlı iki büyük operasyon başlattığını açıkladı. ÖSO Filistinli örgütleri de "meşru hedef" saydığını duyurdu.

ÖSO'nun Ortak Komutanlık imzalı açıklamasında, militanlara şehirlerde ve kırsal alanlardaki güvenlik merkezlerine ve birimlerine saldırı çağrısı yapıldı.

Örgüt operasyonların amacının, ülkenin kuzeyindeki ikinci büyük kenti Halep'ten, Lübnan sınırındaki Dera'ya kadar ikmal yollarını kesmek ve ÖSO'nun serbestçe dolaşmasını sağlamak olarak açıkladı. Ayrıca operasyonlarla Suriye'nin topyekûn sivil itaatsizliğin eşiğine getirilmesinin hedeflendiği duyuruldu.

FİLİSTİNLİ ÖRGÜTLER DE HEDEF

Açıklamada ayrıca, Suriye'de bulunduğu iddia edilen Hizbullah, İran Devrim Muhafızları ve Iraklı milislerin meşru hedefler olduğu belirtildi.

ÖSO'nun açıklamasındaki bir diğer meşru hedef ise Filistinli direniş örgütleri olarak ifade edildi. Örgüt "Şam yanlısı olmakla" suçladığı bu örgütlere yönelik geçtiğimiz hafta Halep'te bir saldırı gerçekleştirmiş ve 14 Filistin Kurtuluş Ordusu (FKO) üyesini kaçırarak öldürmüştü. FKO ise saldırıyı kınamış ve muhaliflerin İsrail güdümünde olduğunu iddia etmişti.

ŞAM'DA ÇATIŞMALAR ŞİDDETLENDİ

Başkent Şam'ın Kadem, Kabun, Midan, Kafr Susa, Mezze, Aseli, Yermük ve Haresta banliyölerinde Suriye ordusu ile silahlı militanlar arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı bildirildi.

Şam, 16 aylık isyan boyunca sakin ve normal yaşamın devam ettiği bir kentti. Ancak görgü tanıkları çatışmaların başkanlık sarayı ve meclisin bulunduğu bölgenin oldukça yakınında cereyan ettiğini söyledi.

Bazı bölgelerde yaşayan insanların çoğunun kaçtığı, çatışmaların yaşandığı mahallelerde insanların korkudan camdan bile bakamadığı belirtildi.

Suriyeli muhalifler Esad ordusunun taaruz helikopterleri kullandığını ileri sürerken, Şam yönetimi de muhalifleri batılı ülkelerin ajandalarına hizmet etmekle suçluyor.

ORDU: TERÖRİSTLERİ İMHA EDİYORUZ

Suriye ordusu başkente terörist grupların sızdığını ve bu kişilerin süratle etkisiz hale getirildiğini, kaçan gruplara yönelik operasyonların devam ettiğini duyurdu. Ordu birliklerinin ayrıca Meydan bölgesinde şiddetli bir çatışmaya girdiği kaydedildi.

Ordu ayrıca, İdlib'de kontrolün sağlanmakta olduğunu, Hama ve Humus'ta da 8 bin askerin muhalifleri kırsal bölgelerde sıkıştırdığını açıkladı.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü ise ülke genelinde 80 kişinin yaşamını yitirdiğini ve bunun üçte birinin Suriye askeri olduğunu iddia etti. (Hürriyet)

Haberin Devamı