Gazete Vatan Logo

Hamburg Diren için yürüdü!

ABD’de öldürülen Türk asıllı Alman vatandaşı Diren Dede için Hamburg’da yürüyüş düzenlendi. Yaklaşık 600 kişi “Hepimiz Diren’iz” sloganları attı

Hamburg Diren için yürüdü!

Öğrenci değişim programıyla ABD’ye eğitim görmeye giden ve av tüfeği ile vurularak öldürülen Diren Dede isimli 17 yaşındaki Türk genci için Almanya’da protesto yürüyüşü yapıldı. Diren’in ailesi, okul müdürü, öğretmenleri, arkadaşları, futbol oynadığı kulüp ve takım arkadaşları eğitim aldığı “Grundschule Thadenstrasse” isimli okulun önünden başlayarak ABD’nin Hamburg Başkonsolosluğu önüne kadar yürüdü. Yaklaşık 600 kişinin bulunduğu eylemde Ellerinde Almanca ve İngilizce “Hepimiz Diren’iz”, “ABD Kovboyluk oynamayı bırak”, “Biz adil bir ceza verilmesini istiyoruz”, “Hiçbir ev insan hayatından kıymetli değil”, “ABD silah yasalarından dolayı da suç ortağıdır” sözlerinin yazılı olduğu pankartlar açıldı.




4 el ateşle öldürüldü

Oğlunun cenazesini almak için ABD’ye giden baba Celal Dede’nin ABD hükümetine dava açacağı açıklandı. Hamburg Eyalet Başkanlığı ise savcılığın olayı aydınlatması için dün cenazeye otopsi yapıldı. Diren Dede’yi tüfekle vurarak öldüren 29 yaşındaki Markus Hendrick Kaarma, “kasıtlı adam öldürme” suçu sabit görülerek 30 bin dolar kefalet karşılığı serbest bırakılmıştı. Kaarma, evlerinin bu hafta içinde iki kez soyulmaya çalışıldığını ve bunun için garaja sensörlü bir sistem kurduklarını belirtti. Ayrıca olay gecesi garajın kapısını özellikle açık bıraktığını söyleyen Kaarmaa çalan alarm üzerine Diren’in “dur” demesine rağmen 4 el ateş ettiğini itiraf etmişti.


ARKADAŞLARI ONU UNUTMADI

Diren Dede’nin kardeşleri ve kuzenleri tarafından kırmızı güllerden oluşan bir çelenk konuldu. Dua eden ve saygı duruşunda bulunan gruptakiler, şiirler okuduktan sonra yaktıkları mumları konsolosluğun önüne bırakarak dağıldı.