G7 Zirvesi'ne damga vuran anlar: Bir kadın bu kadar bekletilmez
İtalya'da düzenlenen G7 Zirvesi dün başladı, ilk günün konusu Rusya-Ukrayna savaşı olurken bugün Avrupa'ya yönelik düzensiz göç ve Gazze konusunun masaya yatırılması bekleniyor.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, ev sahipliği yaptığı G7 Zirvesi kapsamında dün Fasano kentindeki Borgo Egnazia’da ülke liderlerini karşıladı. Meloni’nin ABD Başkanı Joe Biden’ı yaklaşık 20 dakika boyunca beklerken sıkıldığı anlar kameralara yansırken Meloni, bu sırada gazetecilerle selfie çektirdi.
İtalya’nın Fasano kentindeki Borgo Egnazia’da dün başlayan G7 Zirvesi’nin ilk gününde ev sahibi İtalya Başbakanı Meloni, ABD, Almanya, İngiltere, Japonya, Fransa, Kanada ve AB liderlerini karşıladı. Meloni’nin yaklaşık 20 dakika boyunca ABD Başkanı Biden’ı beklerken sıkıldığı anlar kameralara yansırken Meloni gazetecilerle selfie çektirdi.

Meloni ayrıca Biden’a “Bir kadın bu kadar bekletilmez” sözleriyle esprili yorum yaptı. Öte yandan Biden’ın G7’deki tavırları sosyal medyada ‘kafa karışıklığı’ yaşadığına dair yorumlara neden oldu.

Aile fotosu sonrası da İtalya Başbakanı Meloni, "Geç kaldık hemen başlayalım çalışmaya" sözleriyle liderleri salona davet etti. Başkan Biden’ı birden fazla liderin yönlendirmeye çalışması yine sosyal medyada “Biden’a yol göstermek için kaç kişi gerekiyor?” yorumlarına neden oldu.

FRANSA-İTALYA ARASINDA KÜRTAJ SORUNU
İtalya'nın ev sahipliğindeki G7 Liderler Zirvesi'nde İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "kürtaj" konusunda bir anlaşmazlık çıktı. İtalyan basınında yer alan haberlere göre, bildiri taslağında "kürtaj" kelimesi kullanılmayınca Macron tepki gösterdi, Meloni ise bu durumu Fransa'nın iç siyaseti olarak nitelendirdiği için kullanmadığını ifade etti.

MELONİ VE SUNAK GÜNDEM OLDU
G7 zirvesi kapsamında bir araya gelen İngiltere Başbakanı Sunak ve İtalya Başbakanı Meloni'nin görüntüleri kısa sürede dünyada ses getirdi.

G7'NİN HERHANGİ BİR GÜCÜ VAR MI?
G7’nin yasa çıkarmak gibi bir gücü yok. Ancak geçmişte aldığı bazı kararların küresel etkileri oldu. 2002 yılında G7, sıtma ve AIDS ile mücadele için küresel bir fon kurulmasında önemli rol oynamıştı.G7 maliye bakanları, 2021’de İngiltere’de yapılan zirve öncesinde çok uluslu şirketlerin daha fazla vergi ödemesi konusunda da anlaşmıştı. Örgüt, ayrıca gelişmekte olan ülkelere mali yardım sağladı ve iklim değişikliğiyle mücadele için adımlar attı.

G7 GAZZE İÇİN NE YAPABİLİR?
G7 ülkeleri Rusya’ya yönelik, büyük bir ekonomiye uygulanan en büyük yaptırım paketini uygulamıştı. Örgüt, Rusya’nın uluslararası ticarete ve küresel finans sistemine erişimini kısıtladı. Ayrıca yaptırımlar kapsamında kendi topraklarında tuttukları Rusya'nın merkez bankalarının döviz rezervleri gibi yaklaşık 300 milyar dolarlık Rus varlığını da dondurdu. G7 ülkelerinin, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen faiz gelirlerini Ukrayna'ya kredi olarak aktarmak üzere bir plan üzerinde çalıştıkları bildiriliyor. Bu miktar 50 milyar doları bulabilir. G7 liderleri 3 Haziran'da yaptıkları açıklamayla ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze'ye yönelik ateşkes planını destekledi.

İsrail, 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik büyük bir yıkıma neden olan saldırılarda, çoğunluğu kadın ve çocuklar olmak üzere 30 binden fazla insanı öldürdü. Saldırılar Gazze’de gıda ve içme suyu da dahil olmak üzere büyük sorunlara neden oldu. Biden, Gazze’de derhal ateşkes ilan edilmesini, Hamas’ın 7 Ekim saldırılarında Gazze’ye kaçırdığı tüm rehinelerin serbest bırakılmasını, Gazze'ye yönelik yardımların arttırılmasını ve İsrail'in güvenliği ile Gazze’deki insanların güvenliğini garanti altına alan bir barış anlaşması yapılmasını önerdi.