Gazete Vatan Logo

Halep tamamen Esad’ın oldu

Halep’ten muhaliflerin ve sivillerin tahliye operasyonu tamamlandı. Rusya lideri Putin, ülke genelinde ateşkes ve normalleşme için girişimlerin hızlanacağını duyurdu.

Halep tamamen Esad’ın oldu

Halep’in doğusunda kalan son sivil ve isyancıların da kenti terk etmesiyle Suriye’nin savaştan önceki ikinci büyük kenti Halep 4 yıl sonra yeniden Esad rejiminin kontrolüne geçti. Suriye ordusundan yapılan açıklamada da, “cesur askerler ve müttefiki olan birliklerin verdiği kurbanlarla Halep’in terörizm ve teröristlerin elinden kurtarıldığı” belirtilerek, kentte güvenliğin sağlandığı ifade edildi. Daha önce Suriye devlet televizyonu sivil ve isyancıları taşıyan son dört otobüsün kentten ayrıldığını duyurmuştu. Suriye’nin ekonomik merkezlerinden biri olan Halep, Suriye hükümetine bağlı güçler ile isyancılar arasında ikiye bölünmüştü. Kenti doğusu direnişçilerin elindeydi. Suriye ordusu, Halep’in tamamında kontrolü sağlayabilmek için kasım ayının ortasında Rusya hava kuvvetlerinin desteğiyle büyük bir operasyon başlatmıştı.

BM: İç savaş sona ermedi

Halep, yaklaşık altı yıldır süren iç savaşta çatışmaların en yoğun yaşandığı yerler arasında bulunuyordu. Birleşmiş Milletler’in (BM) verdiği bilgilere göre, Doğu Halep’in tahliyesine başlandığı geçen perşembe gününden bu yana yaklaşık 35 bin kişi kenti terk etti. Buna karşılık Suriye İnsan Hakları Gözlemevi en fazla 27 bin kişinin kentten ayrıldığını bildirdi. Bunlardan 7 bininin silahlı direnişçiler olduğu ve Halep’in güneybatısında isyancıların kontrolü altındaki bölgelere gittiği belirtildi. Halep’te çatışmaların sona ermesine Suriye’deki iç savaş sürüyor. Ülkenin farklı bölgeleri Suriye hükümeti, Kürtler, çeşitli direnişçi gruplar ve radikal İslamcı DEAŞ tarafından kontrol ediliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait birlikler ve müttefiki olan milisler, Suriye’de DEAŞ ve Kürtlere mücadele yürütüyor. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri ise radikal İslamcılara karşı hava saldırılarını sürdürüyor.

Haberin Devamı

‘Ülke genelinde nihai ateşkes için çalışıyoruz’

Rusya lideri Putin de dün düzenlediği basın toplantısında Halep’e değindi. Putin, “Halep’in radikal unsurlardan özgürleştirilmesinin, Suriye’nin tamamen normalleşmesi ve umarım ki, bölge genelinde bir normalleşme olması açısından en önemli adım olduğunu düşünüyorum” dedi. “Hiç şüphe yok ki, bu operasyon, özellikle de son bölümü, insani operasyon da dahil olmak üzere, Rus askerlerinin doğrudan katılımı sayesinde sonuca ulaştırıldı” diye devam eden Putin, Suriye’de nihai ateşkes çalışmalarının, Türkiye ve İran da dahil ilgi duyan tüm ülkelerin katılımıyla süreceğini kaydetti. Putin, “Türkiyeli ve İranlı partnerlerimizle, Suriye yönetimiyle, diğer bölge ülkeleriyle ve ilgi duyan tüm ülkelerle nihai ateşkes sağlanmasına yönelik çalışmalara devam edeceğiz. Silahlı çatışmaların Suriye’nin tamamında durması için her şeyi yapmalıyız. Bunun için mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı