Gazete Vatan Logo

Göçmenleri ‘soytarı’ yaptılar!

İtalya’da göçmenleri sirk çalışanı gibi gösterip ülkeye sokan bir çete ortaya çıkarıldı. ‘Altın Sirk’ adlı operasyonda 41 gözaltı var.

Göçmenleri ‘soytarı’ yaptılar!

BBC’nin haberine göre Sicilya Adası’nın başkenti Palermo merkezli gerçekleştirilen ‘Altın Sirk’ adlı operasyonda, uluslararası çetenin, çoğunluğu Pakistan, Hindistan ve Bangladeş’ten gelen göçmenleri sahte belgelerle akrobat, sirk dansçısı ve jonglör gibi tanıtarak İtalya’ya soktuğu anlaşıldı.

7 milyon euro kazandılar

500 kadar göçmeni, adam başı 15 bin euro’dan başlayan ücretler karşılığında sirk sanatçısı belgesiyle ülkeye sokan çetenin bu yolla 7 milyon euro’nun üzerinde gelir elde ettiği belirlendi. İtalya genelindeki 18 sirkin dahil olduğu ‘Altın Sirk’ operasyonunda, aralarında kamu görevlileri ve sirk endüstrisi yetkililerinin de yer aldığı 41 kişi gözaltına alındı, onlarca kişi hakkında da inceleme başlatıldı. Gözaltına alınanların 28’i İtalyan, 8’i Hintli, 3’ü Bangladeşli, biri Pakistanlı ve biri de Rumen. Suçlamalar arasında insan kaçakçılığı, kamu görevini kötüye kullanmak ve evrakta sahtecilik de bulunuyor.

Yasadaki boşluk

Polisin açıklamasına göre çete, İtalyan yasalarında gösteri sektörü için ülke dışından kalifiye işçi getirilmesini kolaylaştıran bir maddeden faydalanıyordu. Uluslararası çete, Sicilya’daki bazı kamu görevlilerinin de işbirliği sayesinde göçmenlere sahte çalışma belgesi sağlıyordu. Sicilya’da gösteri sektöründe çalışma izni vermekten sorumlu devlet dairesinin yöneticisi Vito Gambino’nun örgütün ‘kilit ismi’ olduğu belirtiliyor. Gambino’nun göçmenlere sahte çalışma izinleri vererek vize almalarını sağladığı iddia ediliyor.

Haberin Devamı