Gazete Vatan Logo

Fransız seçmenden Hollande’a darbe

Fransa’da dün 2’nci turu gerçekleşen yerel seçimler, iktidardaki Sosyalist Parti için hezimet oldu. Muhalefetteki UMP Partisi ve aşırı sağcılarsa oy oranlarını artırdı

Fransa’da iktidardaki Sosyalist Parti, dün ikinci ve son ayağı yapılan yerel seçimlerde ağır darbe aldı. Partisinin büyük oy kaybına uğraması nedeniyle Cumhurbaşkanı François Hollande’ın kabinesinde köklü değişikliklere gitmesine kesin gözüyle bakılıyor. Son yapılan kamuoyu araştırmaları Fransızların yüzde 80’e yakın bölümünün Başbakan Jeaan-Marc Ayrault’nun yerine İçişleri Bakanı Mauel Valls’ın getirilmesini istediğini gösteriyor.

Sağın yükselişi

Bozulan ekonomi ve artan işsizlik oranları iktidarın güç kaybetmesine neden olurken, özellikle ülkenin kuzey ve güney kentlerinde göçmen karşıtı söylemleriyle bilinen aşırı sağcı Ulusal Cephe partisinin güç kazanmasına yardımcı oldu. Seçimin ilk turunda Avignon, Perpignan, Beziers ve Frejus’taki birinci parti olarak çıkan Ulusal Cephe’nin, son sonuçların ardından, Mayıs ayında düzenlenecek Avrupa Parlamentosu seçimlerinde de iyi bir performans sergilemesi bekleniyor.

Sosyalistler Paris’i elinde tuttu

Sosyalist Parti, seçim genelinde oy kaybına uğrarken, Paris Belediye Başkanlığı’nı elinde tutmayı başardı. Sandık çıkış anketleri, belediye başkan yardımcılığını yürüten Anne Hidalgo’nun, UMP’li rakibi Nathalie Kosciusko-Morizet karşısında oyların yüzde 55’e yakın bölümünü aldığını ortaya koydu. Başkentte genel kanı, Kosciusko-Morizet’in sade vatandaşlara uzak kalan bir aday olduğu yönündeydi.

Haberin Devamı