Gazete Vatan Logo

Fransa'da türban düğümü çözülüyor

Fransa'yı bölen okulda türban tartışmalarına son noktayı Cumhurbaşkanı Jacgues Chirac koyuyor. Chirac'ın dini sembollere yasak getirmesi bekleniyor

Fransa'da son bir yıldır ateşli tartışmalara neden olan ve ülkeyi adeta ikiye bölen türban yasasına ilişkin düğüm çözülüyor. Okullarda türbanlı öğrencilerin artması nedeniyle, "laiklik" ilkesini tartışmaya açan, aralarında Gaye Petek adlı bir de Türk olmak üzere Fransız entelektüellerinden oluşan "Laiklik Komisyonu", bu konuda hazırladığı gizli görüşünü, bugün Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'a sunuyor. Chirac'ın kararını 16-17 Aralık'ta açıklaması beklenirken, türban yasası olarak da adlandırılan, "okullarda takılan dini simgelere" yasak getiren yasanın çıkarılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Komisyon'un Türk üyesi Petek de türban yasasını destekleyenler arasında yer alıyor.

Siyasetçiler yasakçı
Türban konusu, Fransa'yı iki ayrı kampa ayırdı. Okullarda getirilmesi beklenen yasayı siyasetçiler destekliyor, Kilise ve sivil toplum kuruluşları karşı çıkıyor. Yasaya "evet" diyenler kampında, Milli Eğitim Bakanı Luc Ferry ve İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy dışında hükümetin bütün üyeleri, Alain Juppe'un başkanı olduğu UMP, Sosyalist Parti, 'Elle' kadın dergisi, Isabelle Adjani, Nicole Garcia, Line Rebaus, Isabelle Huppert gibi ünlüler bulunuyor. Evetçiler, "Kamu okullarının, kişisel özgürlükler, hoşgörü ve şeffaflık adına, köktendincilerin kucağına düşmemesinin tek yolu yasa çıkarmaktır" diyorlar.

Irkçılar türbancı
Hayır cephesinde ise Kilise, İnsan Hakları Ligi, ırkçılığa karşı kurulan SOS-Rasizm, Yeşiller Partisi, aşırı sağcı parti Front National'ın lideri Jean-Marie Le Pen, çocuk hakları koruyucuları yer alıyor. Onlar da, "Köktendincilere verilecek en büyük hediye yasa çıkarmaktır" şeklinde yaklaşıyorlar. Kilisenin, Müslümanar'ın çıkarlarını korumasının tek nedeni, yasanın ucunun kendilerine dokunacağına inanması.

Haberin Devamı