Gazete Vatan Logo

Fed faiz kararını son dakika açıkladı

ABD Merkez Bankası Fed faizi 75 baz puan artırma kararı aldı. Fed böylece faizi yüzde 2,25 ile 2,50 aralığına çekmiş oldu. fed yaptığı açıklamada enflasyonun yüksek seyretmeye devam ettiği, pandemi ile ilişkili dengesizlikleri, yüksek gıda ve enerji fiyatlarını ve daha geniş fiyat baskılarını yansıttığı ifadelerini de kullandı.

Fed faiz kararını son dakika açıkladı

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) dün başlayan ve bugün sona eren toplantıda federal fon faizini 75 baz puan artırarak yüzde 2,25-2,50 seviyesine çıkardı. Fed, 12 üyenin tamamının oyu ile Faiz artırımlarına devam etmenin uygun olacağını öngördü.

FOMC toplantısının ardından yapılan açıklamada, Komite üyelerinin geçtiğimiz ay yapılan toplantıdan bu yana daha yavaş ekonomik aktivitenin işaretlerinin bilincinde oldukları ortaya kondu. Açıklamada, "Harcama ve üretimin son göstergeleri yumuşadı. Bununla birlikte son aylarda istihdam kazanımları güçlüydü" ifadeleri yer aldı.

Önceki toplantılardan sonra yapılan açıklamalardaki, Fed yetkililerinin ek faiz artırımlarının uygun olacağını öngördükleri ifadesi bugünkü toplantıdan sonra da tekrarlandı.

Bununla birlikte bugünkü açıklamada, enflasyonun yüksek seyretmeye devam ettiği, pandemi ile ilişkili dengesizlikleri, yüksek gıda ve enerji fiyatlarını ve daha geniş fiyat baskılarını yansıttığı ifadeleri de kullanıldı.

Fed bilançosunun küçültülmesinin planlandığı gibi Eylül'de hızlandırılmasının kararlaştırıldığı toplantıda, Eylül'den itibaren mortgage destekli menkul kıymetlerin ayda 35 milyar Dolar ve Hazine kağıdı stoğunun aylık 60 milyar dolar azaltılacağı vurgulandı.

Haberin Devamı

FOMC'nin enflasyon risklerine karşı oldukça özenli, dikkatli olduğunu belirten Fed, "FOMC enflasyonu yüzde 2 hedefine döndürmeye güçlü şekilde bağlı" ifadesi de açıklamada yer aldı.

POWELL'DAN ENFLASYON MESAJI

Fed Başkanı Jerome Powell faiz kararı sonrasında ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulunuyor. Powell, enflasyonu düşürmekte kararlı olduklarını ve gerekli araçlara da sahip bulunduklarını söyledi.