Gazete Vatan Logo

Fas’ın AKP’si de kürtajı tartışıyor

Ama serbest bırakmak için

Kürtajın yasak olduğu Fas’ta her gün 600 kadının yasadışı yollardan kürtaj yaptırdığı, 10 kadından 1’inin operasyon sırasında hayatını kaybettiği ortaya çıktı. İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi, kürtaj yasağını sınırlı olarak kaldırmak için kolları sıvadı. Ancak parti içinden muhalefet geldi...

Fas’ta Kral Muhammed’in Arap Baharı’nın da etkisiyle siyaset yasaklarını gevşetmesi sonrası sandıktan zaferle ayrılan Adalet ve Kalkınma Partisi, bu yılın başında iktidara gelmişti. Alkol yasakları, televizyonda ezan okunması gibi uygulamalar nedeniyle ülkedeki laiklerin hedefi olan parti, bu kez de kürtaj yasasıyla gündeme geldi. Fas’ta sadece anne hayatının tehlikeye girmesi durumunda kürtaja izin var. Buna rağmen her yıl on binlerce Faslı kadının yasadışı kliniklerde kürtaj yaptırdığı ortaya çıktı. Yasadışı Kürtajla Mücadele Derneği Başkanı ve jinekoloji profesörü Şefik Çirabi, Fas gazetelerinde yayınlanan kürtaj raporunda her gün 600 kadının yasadışı yollardan kürtaj yaptırdığını duyurunca olay 31 milyon nüfuslu ülkenin gündemine oturdu.

Türkiye örneği

Çirabi, derhal bir yasa çıkarılarak kürtajın bazı koşullar altında da olsa serbest bırakılması gerektiğinisöyledi. Ayrıca kadınların yasadışı kürtaj merkezlerinde steril olmayan koşullarda bıçak altına yatarak hayatlarını da kaybettiklerini söyledi. Faslı jinekoloji profesörü, “Yasak kademeli olarak kalkabilir. Önce tecavüz ve ensest ilişki sonucu hamileliklerde kürtaj serbest bırakılabilir. Ardından aşamalı olarak serbest bırakılır. Müslüman bir ülke olan Türkiye’de de kürtaj serbest” dedi. Tartışmanın ardından gözler AKP hükümetine ve başbakan Abdullah Benkirane’ye çevrildi. Benkirane iktidara gelmesinin hemen ardından sözcüsü aracılığıyla New York Times gazetesine yaptığı açıklamada kürtaj yasağının tecavüz ve ensest gibi durumlarda kaldırılmasına kendisinin de taraftar olduğunu beyan etmişti.

Kadın bakan karşı çıktı

Bu nedenle yasanın AKP tarafından meclise sunulması için hazırlıklar başladı. Ancak tam da bu noktada ortaya Kadın ve Aileden Sorumlu Bakan Besime Hakkavi’nin muhalefeti çıktı. Kabinenin tek kadın bakanı olan ve daha önce mecliste yaptığı konuşmada tecavüz mağdurlarının tecavüzcüsüyle evlendirilmesini şiddetle savunduğu konuşmasıyla tepki çeken Hakkavi, yasağın kaldırılmasına şiddetle karşı çıktı. Bakan, “Bunu ancak referandumla halka sorarak değiştirebiliriz” ifadesini kullandı. Parti içinde bazı isimlerin de kendisine destek vermesi sonrası AKP yasayı meclise getirmekten vazgeçildiğini açıkladı.

%13

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Fas’ta anne ölümlerinin yüzde 13’ü yasadışı kürtajdan kaynaklanıyor. Yasalara göre kürtaj yaptıran anne 2 yıl hapisle cezalandırılırken, doktor ise hastanın ölmesi durumunda 20 yıla çarptırılıyor.

Haberin Devamı