Gazete Vatan Logo

Evet dediği yasa başını yakabilir!

Evet dediği yasa  başını yakabilir!

Bakanlığı döneminde kişisel e-mail adresinden yaptığı resmi yazışmaları silen eski ABD Dışişleri Bakanı Clinton, senatör olduğu dönemde desteklediği bir yasa yüzünden hapse girebilir.

ABD’de 2016’da gerçekleşecek başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’nin adayı olmak için kampanya yürüten eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın, bakanlığı döneminde resmi yazışmalarda kişisel elektronik postasını kullanmasıyla ilgili soruşturma sürüyor.

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından yürütülen soruşturmada Clinton suçlu bulunursa, 2001’de Senato Üyesi olduğu dönemde ‘evet’ oyu verdiği bir yasa nedeniyle 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılma riskiyle karşı karşıya kalacak. ‘Sarbanes-Oxley’ adıyla anılan yasa, federal soruşturma kapsamında olan resmi kayıtları bilerek ve isteyerek değiştiren ya da yok eden kişilerin hapis cezasına çarptırılmasını öngörüyor.

Clinton, geçen hafta avukatı tarafından FBI yetkililerine teslim edilen, dışişleri bakanlığı dönemine ait elektronik posta kayıtlarından 30 bin tanesinin yardımcıları tarafından silindiğini kabul etmişti. Clinton’ın siber saldırılara açık bir email adresi üzerinden ‘çok gizli’ bilgileri paylaştığı ve bu şekilde ulusal güvenliği tehlikeye attığı iddia ediliyor.

Haberin Devamı

Telefonlar yok edildi

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı da, Clinton’ın bakanlığı döneminde yardımcılığını yürüten Huma Abedin ve Cheryl Mills’e ait Blackberry marka cep telefonlarının imha edildiğini kabul etti. Clinton’ın 2008 tarihinde elektronik yazışmaları için kullandığı özel sunucunun 2013’te Denver merkezli ‘Platte River Networks’ adlı IT firmasına aktarıldığı ortaya çıkmıştı.

Trump’a göre hapse atılacak

Başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olmaya çalışan milyarder Donald Trump, The Hollywood Reporter’a verdiği röportajda, Clinton’ın email skandalı nedeniyle hapis cezası alabileceğini öne sürdü. Seçim kampanyasına başlamasından bu yana ilk kez özel röportaj veren ‘emlak kralı’ lakaplı Trump, olayın eski başkanlardan Richard Nixon’ın istifasıyla sonuçlanan ‘Watergate’ skandalına benzediği yorumunu yaptı. Demokrat Parti’nin hakkında soruşturma açılmış bir kişiyi aday gösteremeyeceğini savunan Trump, Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın eski Başkanı David Petraeus’un gizli bilgileri metresiyle paylaştığı için görevinden istifa ettiğini hatırlatarak, “Petraeus Clinton’ın yaptıklarının yüzde 5’ini yaptı, hayatı karardı” diye konuştu.
Fark daralıyor
Seçim kampanyasına başlamasından bu yana ırkçı ve kadın karşıtı gaflarıyla adından söz ettiren Donald Trump’ın artan popülaritesi, seçimlerde Demokratların favori adayı Clinton’a karşı yarışmasına yetecek seviyeye ulaştı.
CNN televizyon kanalının yaptığı son ankette Clinton ile Trump arasındaki oy farkının 6 puana kadar gerilediği belirtiliyor. Bu fark temmuz ayındaki ankette 16 puan seviyesindeydi. Trump tartışmalı sözlerine karşın muhafazakar seçmenin desteğini almış durumda. Cumhuriyetçi Parti’den aday olmak için yarışan adaylar arasında yüzde 24’lük oy oranıyla Trump bir numarada.

Haberin Devamı