Gazete Vatan Logo

Düşen uçaktaki çocuklar 40 gün sonra ormanda canlı bulundu! Dünyayı şoke eden 'Huitoto' mucizesi

Mayıs ayı başında ormana çakılan uçakta pilot, yardımcısı ve çocukların annesi öldü, dünyayı ayağa kaldıran Twitter mesajının gerçek olmadığı ortaya çıkınca büyük bir hayal kırıklığı yaşandı. Pes etmeyen ekipler büyükannenin mesajını helikopterden ormana dinletti ve 'mucize' gerçekleşti.

Düşen uçaktaki çocuklar 40 gün sonra ormanda canlı bulundu! Dünyayı şoke eden 'Huitoto' mucizesi

1 Mayıs tarihinde Araracuara'dan havalanan uçağın rotası San José del Guaviare'ydi, Cessna 206 tipi uçakta bir anne, çocukları, pilot ve yardımcı pilot vardı. Amazon ormanlarının üstüne gelindiğinde uçağın motoru arızalandı, pilot kuleye acil imdat çağrısı gönderdi.

Milliyet'in haberine göre; Kolombiya'nın Amazonas eyaletinde düşen uçağın enkazına ulaşmak için büyük bir arama kurtarma operasyonu başlatıldı. Ekiplere vahşi Amazon ormanlarındaki aramada yerel halk ve kabile insanları da katıldı. HK 2803 numaralı küçük uçağın enkazı tam 18 gün sonra ormanın derinliklerinde bulundu. Pilot, yardımcı pilot ve çocukların annesinin cesetleri de enkazdaydı.

Ancak 13 yaşındaki Lesly Bonbaire, 9 yaşındaki Soleiny Ranoque, 4 yaşındaki Tien Ronoque ve 11 aylık bebek Cristian Ranoque'den bir iz yoktu.

BİR GÜN SONRA SİLİNEN TWITTER MESAJI

Buna rağmen Kolombiya lideri Gustavo Petro, kendisine verilen yanlış bir bilgiyi Twitter hesabından paylaşınca yalnızca ülke değil dünya ayağa kalktı. Twitter mesajına göre dört çocuk kazadan tam 17 gün sonra sağ bulunmuştu, Gustavo Petro söz konusu tweeti bir gün sonra sildi ve kendisine çocuk esirgeme kurumu tarafından yanlış bir bilgi verildiğini söyledi. 'Lost dizisi gerçek oldu' ve 'Mucize' gibi başlıklar atan dünya medyası, Petro'nun Twitter mesajını silmesiyle şoka uğradı.

Haberin Devamı

KÜÇÜK AYAK İZLERİ

Kolombiyalı kurtarma ekipleri, tweet fiyaskosuna rağmen arkalarında çocuklara ait bir su şişesi, bir makas, bir saç tokası ve derme çatma bir barınak bırakan çocukları aramaya devam etti.

Yanı sıra enkazdan kurtulup yardım aramaya çıkan çocukların küçük ayak izleri de tespit edildi. Tüm izler, çocukların jaguarlar, yılanlar ve diğer yırtıcı hayvanlara ev sahipliği yapan vahşi ormanda hayatta kaldığını gösteriyordu.

BÜYÜKANNENİN SES KAYDI

Ayrıca çocukların Huitoto yerli halkından olması, söz konusu topluluğun balta girmemiş ormanlarda hayatta kalma yetenekleri ve yenebilecek orman meyvelerini bilmeleri gibi ekiplerin pes etmemesini sağladı.

Arama kurtarma ekiplerine Huitoto topluluğundan insanlar da katıldı, çocukların büyükannesinin Huitoto dilinde kaydettiği mesaj orman üstünde uçan helikopterden yayınlandı. Mesajda çocuklardan hareket etmeyi bırakmaları ve oldukları yerde kalmaları isteniyordu.

Haberin Devamı

İLK FOTOĞRAFLAR

Vahşi ormanda sergilenen tüm çabalar tam 40 günün ardından sonuç verdi, en büyüğü 13 yaşındaki dört çocuk canlı halde bulundu. Kolombiya ordusu, yağmur ormanlarında ulaşılan çocukların ilk fotoğraflarını paylaştı.

Ormandan çıkarılan çocuklar ambulansla uçağa taşındı ve uçak Kolombiya'nın başkenti Bogota'ya doğru havalandı. İlk gelen bilgiler, hastanede tedavi altına alınan çocukların sağlık durumlarının iyi olduğu yönünde.

Birkaç hafta önceki Twitter skandalının ardından bir kez daha açıklama yapan Kolombiya lideri Petro ise, çocukların sağ salim bulunmasını 'Bütün ülkenin mutluluğu' olarak niteledi.

'Büyülü gün' ifadesini kullanan Petro, devamında şöyle dedi: "Çocuklar yalnızdılar, kendileri tarihe geçecek bir hayatta kalma örneğini başardılar. Bu çocuklar bugün barışın çocukları, Kolombiya'nın çocukları."

Haberin Devamı

Kolombiya tarafından bu kez gerçek bir mucizenin duyurulması, beklendiği gibi uluslararası ajanslar tarafından tüm dünyaya 'son dakika' koduyla geçildi. BBC, ilk sayfadan verdiği haber için 'Dört çocuk, uçak kazasından 40 gün sonra Amazon'da canlı bulundu' başlığını atarken, The Guardian'ın başlığında 'Mucize' çocuklar' ifadesi yer aldı.