Gazete Vatan Logo

Devlet sırrını yayınlarsan...

Marmaray açılışı için geçtiğimiz ay Başbakan Erdoğan'ın davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Japonya Başbakanı Şinzo A be, Türkiye'dekine benzer bir tartışmanın hedefi oldu.

Türkiye'de Taraf gazetesinin yayınladığı MGK belgesi nedeniyle bu gazete ve belgeyi yayınlayan gazeteci Mehmet Baransu için devlet sırrını ifşa etmekten soruşturma açılmıştı. Japonya'da ise Başbakan Abe, "devlet sırlarının korunmasına ilişkin yasa" çıkardığı için hedef oldu.

Meclis'in her iki kanadından da geçerek onaylanan yasa ile devlet sırlarının kapsamı genişletildi, belge sızdıran kamu çalışanlarına 10 yıl, devlet sırrı olan bir gizli belgeyi yayınlayan gazeteciye de 5 yıl hapis cezası verilmesi kararlaştırıldı. Meclis'te büyük tartışmalara neden olan ve ülkeyi İkinci Dünya Savaşı dönemine götüreceği söylenen yasa için halk da sokakklara döküldü. Abe'nin medya özgürlüğünü ve vatandaşların haber alma özgürlüğünü kısıtladığını belirten binlerce Japon ellerinde pankartlarla yürüdü. Abe, anketlerde destek oranının 14 puan gerilemesinin ardından dün basının karşısına çıktı ve 'yasadan pişmanlık duyduğunu' söyledi. Japon başbakan, 'Halkıma bu yasayı daha iyi anlatmalıydım' ifadesini kullandı.

Haberin Devamı