Gazete Vatan Logo

Dev kargo şirketi iflas etti! 30 bin kişi işsiz kaldı: ‘Derin bir hayal kırıklığı oldu’

100 yıldır faaliyet gösteren ABD merkezli kargo şirketi Yellow, iflas etti. Kargo ve lojistik sektöründe 100 yıldır faaliyet gösteren ABD merkezli şirket Yellow’un CEO Darren Hawkins yaptığı açıklamada, "Yellow'un yaklaşık 100 yıllık iş hayatından sonra kapandığını duyurması derin bir hayal kırıklığı oldu" dedi.

Dev kargo şirketi iflas etti! 30 bin kişi işsiz kaldı: ‘Derin bir hayal kırıklığı oldu’

100 yıllık kargo şirketi Yelow iflas etti. 30 bin işçi, 100 yıllık şirkete veda etti. Edition.cnn.com'da yer alan haberde, Yellow alacaklılarıyla, mahkemenin onayını bekleyen, belirli ücret ve faydaların yanı sıra satıcılara ve tedarikçilere karşı bazı yükümlülükler ödemesine izin verecek bir anlaşmaya varmayı beklediğini söyledi.

Dosyalama, nakliye şirketinin faaliyetlerini durdurarak 30.000 kişiyi işsiz bırakmasından bir haftadan fazla bir süre sonra geldi. Geçen ay bir davada, faaliyetlerini sürdürmek için ihtiyaç duyduğu paranın tükenme riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.

“Karşılanamayan bir borç yükü”

Asla gelmeyen bir nakit akışı ararken, yavaşlayan iş, karşılanamayan bir borç yükü ve sürücüleri ve liman işçilerinin çoğu da dahil olmak üzere 30.000 çalışanından 22.000'ini temsil eden Teamsters sendikasıyla uzun süredir devam eden bir savaşla mücadele etti.

CEO Darren Hawkins, yaptığı açıklamada, "Yellow'un yaklaşık 100 yıllık iş hayatından sonra kapandığını duyurması derin bir hayal kırıklığı oldu" dedi.

Haberin Devamı

Hawkins, "Yellow, nesiller boyunca yüzbinlerce Amerikalıya sağlam, iyi maaşlı işler ve tatmin edici kariyerler sağladı" cümlesini de sözlerine ekledi. 

"Asla gelmeyen bir nakit akışı ararken, yavaşlayan iş, karşılanamayan bir borç yükü, sürücüleri ve liman işçilerinin çoğu da dahil olmak üzere 30 bin çalışanından 22 binini temsil eden Teamsters sendikasıyla uzun süredir devam eden bir savaşla da mücadele ettiğini" açıklayan şirket, faaliyetlerini sürdürmek için ihtiyaç duyduğu paranın tükenme riskiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi. 

“Kapatma kararı talihsiz ama şaşırtıcı değil”

Şirket, 2004'te Roadway de dahil olmak üzere sendikalaşmış rakiplerinin birçoğunu yaklaşık 1 milyar dolara satın almak için borç almaya başladı.

Şirketin en son mali raporunda, bilançosunda yaklaşık 1,5 milyar dolarlık uzun vadeli borcu vardı. Bu borcun yarısı, 2020'de federal hükümetten aldığı bir salgın yardım kredisinden geldi ve karşılığında ABD Hazinesi şirkette yüzde 30 hisse aldı. Bu hisseler o zamandan beri tüm değerini kaybetti.

Haberin Devamı

Teamster sendikası, son yıllarda Yellow'u hayatta tutmak için elinden gelen her şeyi yaptığını ve şirketin başarısızlıklarından Yellow'un kötü yönetiminin sorumlu olduğunu açıkladı.

Teamsters Başkanı Sean O'Brien, kapanışın ertesi günü yaptığı açıklamada, Yellow'u kapatma kararı talihsiz ama şaşırtıcı olmadığını söylerken, “Yellow, federal hükümetten milyarlarca dolarlık işçi tavizlerine ve yüz milyonlarca dolarlık kurtarma fonuna rağmen kendi kendini yönetemeyeceğini tarihsel olarak kanıtladı. Bu, işçiler ve Amerikan nakliye endüstrisi için üzücü bir gün" dedi.