Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan CNN International'a konuştu: Bir milyon mülteciyi anavatanlarına döndürmeyi hedefliyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan CNN International'dan Becky Anderson'a konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada Türkiye seçimlerinin ikinci turu ile ilgili kendinden emin olduğunu vurgulayarak "Milletimin güçlü bir Türkiye demokrasisi adına hareket edeceğinden eminim. Ve insanımızın bizi yüzüstü bırakmayacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan CNN International'a konuştu: Bir milyon mülteciyi anavatanlarına döndürmeyi hedefliyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önümüzdeki hafta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu öncesi CNN International'a konuk oldu ve Becky Anderson ile bir röportaj gerçekleştirdi.

Röportajın hemen başında Erdoğan, batının bütün baskılarına rağmen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile "özel" ve büyüyen bir ilişkisi olduğunu söyledi ve şöyle dedi:

'Batı'nın yaptığı gibi Rusya'ya yaptırım uygulayacağımız bir noktada değiliz. Biz güçlü bir devletiz ve Rusya ile olumlu ilişkilerimiz var'

CNN Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sözleri sonrası Kılıçdaroğlu'nun Batı ile olan ilişkileri güçlendireceğini belirttiğini hatırlattı ve Ankara-Moskova arasındaki ilişkilerin Kılıçdaroğlu seçilmesi durumunda eskisi gibi olmayacağı aktarıldı.

TAHIL KORİDORU VE TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİ
Batı'nın Ukrayna ihtilafı konusunda Rusya'ya karşı tavrına katılmadığı ve bu konuda "Batı'nın daha çok provokasyona dayalı bir politika izlediği" yönündeki sözleri hatırlatılarak, "Ukrayna'ya büyük kapsamlı askeri ve finansal yardımın gönderilmesi bir provokasyon anlamına mı gelir? Batı burada yanlış mı yapıyor?" sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

'Şu anda Batı bu noktada dengeli bir yaklaşım sergilememiştir. Yani Rusya gibi bir ülkeye dengeli bir yaklaşım çok daha isabetli olabilirdi. Yani ben Sayın Putin'le bu münasebetlerimi nasıl geliştiriyorsam veya yapıyorsam aynı durumu Batı da yapmalıydı. Çünkü dünyada birbirimize ihtiyacımız var. Yani ben Batı'nın her ülkesiyle nasıl görüşüyorsam, bu noktada Sayın Putin'le de o şekilde görüşüyorum. Aynı şekilde mesela şu Karadeniz Tahıl Koridoru'nda biz sadece Batı'nın değil Afrika ülkelerinin de ihtiyacını karşılar duruma geldik. Bakın şu anda tahıl sürecini 18 Mayıs'tan itibaren iki ay daha uzattık. Nasıl oldu bu iş? Sayın Putin'le olan bu özel münasebetlerimiz sayesinde oldu'

'MİLLETİMİZDEN EMİNİM'

Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleştirilen röportajda Erdoğan, seçimlere yönelik, 'Şu anki rakibim bize karşı 15 seçime katıldı. Her seferinde de kaybetti. Seçimlerin ikinci turu önümüzdeki pazar olacak. Milletimin güçlü bir Türkiye demokrasisi adına hareket edeceğinden eminim. Ve insanımızın bizi yüzüstü bırakmayacağını düşünüyorum' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

CNN haberin devamında 'Erdoğan, devam eden cumhurbaşkanlığı yarışı hakkında iyimser bir not aldı' dedi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikinci tur için söylediği sözlere yer verdi:

'Batı'nın yaptığı gibi Rusya'ya yaptırım uygulayacağımız bir noktada değiliz. Biz güçlü bir devletiz ve Rusya ile olumlu ilişkilerimiz var'

BIDEN'IN OTOKRAT ELEŞTİRİSİNE YANIT

Erdoğan ayrıca ABD Başkanı Joe Biden'ın kendisine yönelik 'Otokrat' ifadesini de eleştirdi ve 'Bir diktatör ikinci tur seçimlere girer mi' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan röportajın devamında CNN'e, partisinin parlamento yarışmasındaki güçlü performansının cumhurbaşkanlığı ikinci turdaki şansını artırmasını beklediğini söyledi. Türk halkının meclis ayrı başkan ayrı gibi bir tutumda bulunmayacağını aktaran Erdoğan, 'İstikrar ve güven çok önemli. İstikrar arayanlar sandıkta gereğini yapacaktır' dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yeniden seçilirseniz Biden yönetimiyle çalışır mısınız?" sorusuna ise "Onda hiç şüphe yok. Sayın Biden'la da çalışırım. Eğer Biden değişirse onun yerine gelecek olan kim olursa olsun onunla da çalışırım." yorumunu yaptı.

'İSVEÇ İÇİN HAZIR DEĞİLİZ'

İsveç'in NATO'ya katılımı ile ilgili Erdoğan 'İsveç, terör örgütlerinin Türkiye'deki dallarının İsveç'te, Stockholm sokaklarında serbestçe dolaşmasına izin verdiği sürece, İsveç'in NATO üyeliğine olumlu bakamayız' dedi.

DÜŞÜK FAİZLER

Röportajın devamında Cumhurbaşkanı Erdoğan faiz düşürme kararına da değindi ve 'Faizler ne kadar düşerse enflasyon o kadar düşer. Attığımız adımların sonuçlarını gördük' ifadesini kullandı.

SİNAN OĞAN KONUSU

Becky Anderson'a ikinci turda Sinan Oğan ile pazarlık masasına oturmayacağını da hatırlatan Erdoğan, 'Ben bu şekilde müzakere etmeyi seven biri değilim' dedi.

SURİYELİLERİN GERİ DÖNÜŞÜ

Kılıçdaroğlu'nun ikinci tur vaatleri arasında gösterilen Suriyeli mültecilerin geri gönderilmesine de değinen Erdoğan çalışmaların hali hazırda yapıldığını belirterek 'Suriye'nin kuzeyinde konutlar inşa ediyoruz, bu süreç çoktan başladı. Bir milyon mülteciyi anavatanlarına döndürmeyi hedefliyoruz' değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

'TEK SEBEP BU'

Suriye'de, Rusya ile Türkiye'nin yakın bir işbirliği içinde olduğunu da Anderson'a söyleyen Erdoğan, Türk askerinin Suriye'de bulunmasıyla ilgili '900 kilometreden fazla sınırımız var ve bu sınırlardan ülkemiz üzerinde sürekli bir terör tehdidi var. Sınırda askeri varlığımızın olmasının tek nedeni terörle mücadeledir. Tek sebep bu' şeklinde konuştu