Gazete Vatan Logo

Çekya’nın Cem Uzan’ı

Hafta sonunda genel seçimler için sandık başına gitmeye hazırlanan Çekya’da başbakanlık için favori isim, beyaz gömlekli popülist milyarder Andrej Babis

Çekya’nın Cem Uzan’ı

Almanya, Fransa ve en son Avusturya’daki seçimlerden sonra Avrupa’da sağın yükselişi devam ediyor. Geçtiğimiz yıl ismini Çekya olarak değiştiren Çek Cumhuriyeti’nde bu haftasonu gerçekleşecek seçimlerde en güçlü parti, aşırı sağcı görüşleriyle bilinen göçmen karşıtı ANO (Çekce’de ‘evet’) partisi. Son anketlere göre partinin oy oranı neredeyse yüzde 30’a çıktı. 2011 yılında kurulan partinin kurucusu 63 yaşındaki Andrej Babis, 5 milyar dolar serveti olan, birçok şirket ve medya kanalını elinde bulunduran popülist bir politikacı. İş dünyasından gelen Babis, seçilirse ülkeyi bir şirket gibi yöneteceğini ve göçmenleri - özellikle de Müslümanları- sınır dışı edeceği vaadinde bulunuyor.

‘Trump’tan daha iyiyim’

Bu tarz açıklamaları nedeniyle ABD Başkanı Donald Trump’a benzetilen Babis, Trump’tan daha iyi bir yönetici olacağı iddiasında. Yorumcular ise Babis’in iş dünyasına Trump’tan daha yakın ve çok daha pragmatik olduğu yorumunu yapıyor. Geçtiğimiz Mayıs ayına kadar koalisyon hükümetinde ekonomi bakanı ve başbakan yardımcısı olarak görev yapan Babis, kendi şirketi Agrofert’in CEO’su olarak vergi kaçırdığı iddiasıyla kabinedeki görevinden azledilmiş ve dokunulmazlığı kaldırılmıştı. Avrupa Dolandırıcılıkla Mücadele Bürosu ve Çek polisinin hakkında soruştuma yürüttüğü başbakan adayı, Şubat ayında şirketi Agrofert’i, kendi kurduğu iki vakıf fonuna devretmişti.

Haberin Devamı

‘Paraya ihtiyacım yok’

Analistler, 2008 ekonomik krizinin yaratttığı sıkıntılardan sonra halkın geleneksel partilerden uzaklaşıp Babis’inki gibi popülist partilere yöneldiğini düşünüyor. Babis’in hakkındaki yolsuzluk iddialarının yarattığı kaosun içinden popülist ve pragmatist söylemleri sayesinde çıktığı yorumları yapılıyor. Çünkü siyaset bilimcilere göre Babis’in partisi ANO’nun ideolojik bir temeli bulunmuyor, bütün parti politikası Babis’in popülist kişiliği etrafında şekilleniyor. Seçmenlere Euro’yu kabul etmeyeceğine, göçmenleri sınırdışı edeceğine ve yolsuzluk olmayacağına dair söz veren Babis, ‘hırsızlık yapmak için fazla zengin’ olduğu iddiasında.

Haberin Devamı

‘Koltuk için evlendi’

Andrej Babis, geçtiğimiz Temmuz ayında kendisinden 21 yaş küçük olan sevgilisi Monika Babisova ile evlenmişti. 23 yıldır birlikte olan çiftin bu yıl dünya evine girmesi, Babis’in başbakanlığa özel hayatında da hazırlandığı yorumlarına sebep olmuştu.