Gazete Vatan Logo

Büyük ödül!

Hayrettin Karaca'nın gurur gecesi...

TEMA Vakfı kurucusu Hayrettin Karaca, “alternatif Nobel” olarak da bilinen Doğru Yaşam Ödülleri’nde bu yıl çevre dalında büyük ödüle layık görüldü. Barış dalındaki ödül ABD’ye, insan hakları dalındaki ödül ise Afganistan’a gitti.

Karaca, jürinin ifadesiyle, “ömrü boyunca yılmadan doğal hayatımızın korunması ve idaresini savunduğu ve desteklediği, etkili çevre aktivizmini başarılı girişimcilikle birleştirdiği için” onur ödülüne layık görüldü.

Şiddet içermeyen devrim tekniklerinin geliştirilmesi ve yayılmasıyla uğraşan ABD’li Gene Sharp, insan hakları aktivisti Afgan doktor Sima Samar ve İngiltere merkezli sivil toplum kuruluşunu Silah Ticaretine Karşı Kampanya'nın da 195.000 dolarlık nakit ödülü paylaşacakları belirtildi.

İlk kez 1980 yılında İsveç asıllı Alman hayırsever Jakob von Uexkull tarafından başlatılan Doğru Yaşam Ödülleri, Uexkull’un “Nobel komitesinin göz ardı ettiğine inanılan” kişilere veriliyor. Ödül töreni gerçek Nobellerden üç gün önce, 7 Aralık'ta İsveç Parlamentosu'nda düzenlenecek.

ÖDÜLLER BARIŞ VE İNSAN HAKLARINA

Ödül jürisinin yaptığı açıklamada Sharp’ın barışçıl protestolarla ilgili araştırmalarının binlerce kişiye ilham verdiği ve İran, Myanmar ve Mısır’da sosyal hareketleri etkilediği belirtildi. Sharp’ın “şiddet içermeyen direniş stratejileri geliştirdiği ve çatışma bölgelerinde bunların uygulanmasını desteklediği” ifade edildi.

Jürinin “yoksulların doktoru” diye nitelendirdiği Samar ise ülkesinde insan haklarının yerleşmesi adına gösterdiği “uzun süreli ve cesur bağlılık” nedeniyle ödüle layık görüldü. Samar, Şüheda Vakfı ve Şüheda Kliniği aracılığıyla Afganistan’da yüzlerce okulun ve özellikle kadınlar ve çocuklar için onlarca sağlık kliniğinin açılmasına katlıda bulundu.

Silah Ticaretine Karşı Kampanya ise küresel silah ticaretine karşı kamuoyunda bilinç yükseltme çalışmalarıyla biliniyor.

Haberin Devamı