Gazete Vatan Logo

Bakire öğrenciye eğitim bursu

Güney Afrika’nın kırsal bölgelerinde bekâretini kanıtlayan kız öğrencilere eğitim bursu veriliyor. İnsan Hakları Komisyonu burs verilmesinin anayasaya uygunluğunu soruşturacak.

Bakire öğrenciye eğitim bursu

BBC Türkçe’nin haberine göre Güney Afrika’nın Kwazulu-Natal bölgesindeki Emcitsheni köyünde yaşayan 18 yaşındaki Thubelihle Dlodlo evden çıkmakta isteksiz biraz da gergin. Eğitim bursu kazanmış ama bir şart var: Burs hakkını ancak bekâretini koruduğu sürece elde edebiliyor.

“Bakire kalmak, eğitim alabilmek için tek şansım çünkü ailemin gücü beni okula göndermeye yetmiyor” diyor. Dlodlo, burs hakkını koruyabilmek için düzenli olarak bekâret testinden geçmek zorunda, ama umursamadığını söylüyor: “Bekâret testi benim kültürümün bir parçası, mahremiyetime saldırı değil. İffetli olduğumun kanıtlanmasından gurur duyuyorum.” Güney Afrika’da 16 yaşından büyükler reşit sayılıyor. Ama yaşı 12’den büyük, 16’dan küçük olanların birbirleriyle cinsel ilişkiye girmesini yasal kılan bir istisna da var.

Dlodlo da 18 yaşında ve üniversite kariyerine yeni başlıyor. Zulu kültüründe test yaşı ileri kadınlar tarafından yapılıyor. ‘Testi geçen’ genç kızlar, her yıl Eylül ayında Zulu Kralı Goodwill Zwelithini’nin sarayında düzenlenen ‘Kamış Dansı’na katılma hakkı kazanıyor. Uygulama yasalara aykırı değil, ancak kişinin rızasıyla yapılmak zorunda. Kwazula-Natal bölgesi kırsalınde bakire kalmak ve ‘iffetli’ olmak, övülen, aileler için de gurur kaynağı. Dlodlo arkadaşlarının da bakire olduğunu ve burs hakkı kazandığı için de kendisine imrendiklerini söylüyor. Tepkiler üzerine Güney Afrika İnsan Hakları Komisyonu da, bakire öğrencilere burs verilmesinin anayasaya aykırı olup olmadığını soruşturacağını duyurdu.

Haberin Devamı