Gazete Vatan Logo

Bağdat, Kürtlerin telefonunu istiyor

Referandum sonrası yaptırımlarını artıran Irak hükümeti, Kuzey Irak’a ait GSM operatörünü kontrol altına almak için harekete geçti. Öte yandan kapalı kapılar ardında Bağdat’ın Erbil’e ‘konfederal devlet modeli’ önerdiği iddia edildi

Bağdat, Kürtlerin telefonunu istiyor

Irak hükümeti, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin (IKBY) sahip olduğu GSM operatörünü kontrol altına almak istediklerini açıkladı. Hükümet, hangi operatörlerin bu karardan etkileneceğini ya da nasıl yaptırım uygulayabileceklerini açıklamadı. Ancak ülkede Bağdat merkezli Zain dışında, Erbil merkezli Korek ve Süleymaniye merkezli Asiacell bulunuyor. Bu kararın Korek ve Asiacell’i hedeflediği tahmin ediliyor.

Irak gelirlerinin iadesi

Irak Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bölgesel Kürt yönetimindeki referandumu gerçekleştiren memurların tespit edildiği ve bunlarla ilgili ‘hukuki işlem’ başlatıldığı da belirtildi. Ayrıca, Kuzey Irak ve tartışmalı bölgelerdeki yönetimin federal hükümete geçmesi için yeni adımlar atılması yönünde karar alındığı kaydedildi.

Bölgesel Kürt yönetimindeki yetkililerin petrol gelirini içeren banka hesaplarına el konulması hakkında da atılan adımların takip edildiği ifade edilen açıklamada, “Bu adımlar ve alınacak kararlarla Irak gelirlerinin iadesi ve yolsuzluk yapanların peşinden gidilmesi sağlanacak” denildi.

Haberin Devamı

‘Sadece Bağdat’ talebi

Öte yandan Bağdat yönetiminin, İran ve Türkiye’den de Kuzey ırak’la olan tüm sınırların kapatılması ve sadece Bağdat hükümetiyle ilişki kurulmasını talep ettiği kaydedilen açıklamada, yönetimin IKBY ile özellikle petrol ihracatı ve satışı gibi tüm ticari ilişkilerin durdurulması ve bu konuda sadece Bağdat ile çalışılmasını istediği aktarıldı.

‘Konfederasyon önerildi’ iddiası

İngiltere merkezli yayın yapan Arap gazetesi Şark Al Awsat, Erbil ve Bağdat arasında devam eden referandum krizinde Bağdat’ın Kürt yönetimine konfederal devlet modelini önerdiğini yazdı. IKBY kaynaklarına dayandırılan haberde, Bağdat’ın 25 Eylül’de yapılan bağımsızlık referandumun ardından konfederal sistemi önerdiği belirtildi. Gazeteye konuşan Kürt siyasetçi Abdullah Werti, konfederal sistemin Bağdatın talebi üzerine komşu ülkeler tarafından IKBY’ye iletildiğini, Iraklı yetkililerin resmi bir öneride bulunmadığını söyledi.

Kürt kökenli internet sitelerinde yer alan habere göre, Mesud Barzani’nin lideri olduğu IKDP’nin Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani, gazetecilerin sorusu üzerine, Bağdat’ın konfederal sistemi şartsız bir şekilde kabul etmesi durumunda bu sisteme sıcak bakabileceklerini söyledi. Mirani, konfederal sistemde uzlaşılması durumunda Kürt yönetiminin bağımsız olacağını, aynı zamanda Irak’ın da toprak bütünlüğünün korunmuş olacağını vurgulayarak, bunun Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümünde olumlu bir yol olabileceğini ifade etti. Mirani, bunun için anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu da kaydetti.

Haberin Devamı