Gazete Vatan Logo

Avusturya'da Hitler'in doğduğu eve el koyulması onaylandı

Avusturya'da Hitler'in doğduğu eve el koyulması onaylandıNazi Almanyası lideri Adolf Hitler'in doğduğu eve el koyulmasını öngören yasa onaylandı.

Avusturya'da Hitler'in doğduğu eve el koyulması onaylandı

Hitler'in evine el koyulmasıyla ev, Nazi sempatizanlarının ilgi odağı olmaktan da çıkacak.

EV SAHİBİ DEFALARCA SATMAYI REDDETTİ

Ev sahibi Gerlinde Pommer, binayı satmayı defalarca reddetti. Ancak Pommer şimdi yüklü miktarda tazminat alacak. Parlamento'nun bu kararı, hükümet ile Pommer arasında uzun süredir devam eden çekişmeyi sona erdiriyor.

TARİHÇİLER "NAZİ GEÇMİŞİNİ İNKAR ETME" DEDİ

İçişleri Bakanı Wolfgang Sobotka da dahil olmak üzere bazı insanlar evin alınmasını isterken bazı tarihçiler, bunun Avusturya'nın Nazi geçmişini inkâr etmek anlamına geleceğini belirtti.

"KORUNMASI GEREKİYOR"

Bir dizi kültür kuruluşu, binanın tarihi kent merkezinin bir parçası olduğunu ve bu yüzden korunması gerektiğini vurguladı.

Yerel makamlar, bunu önleme çabalarına rağmen, hala Braunau am Inn'e neo-Nazi sempatizanları çektiğini belirtti. Hükümetin eski konukevi ile ne yapacağı hala belli değil.

NE OLMUŞTU?

Devlet, ev sahibi Gerlinde Pommer'in 2011'den beri tadilatına ve satışına izin vermediği ve bu yüzden boş olan eve, aylık 4 bin 500 euro kira ödüyordu.

Haberin Devamı

KUTSAL BİR MABET OLARAK GÖRÜLÜYORDU

Evi 'kutsal bir mabet' olarak gören Neo-Naziler, Hitler'in doğum günü olan 20 Nisan'da evi ziyaret etmek ve Nazi yanlısı sloganlar atmak istiyordu.

HİTLER BURADA DOĞMUŞTU

Hitler, 20 Nisan 1889'da Avusturya-Almanya sınırına yakın olan binanın en üst katında kiralanmış bir odada doğmuş ve 3 yaşına kadar burada yaşamıştı.

ADETA TAPINAĞA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Nazi yönetimi sırasında bir çok turistin uğradığı ev adeta bir tapınağa dönüştürülmüştü.

Pommer ailesi tarafından satın alınan ve 1972'den beri devlete kiralanan ev, uzun yıllar kültür merkezi, kütüphane, banka şubesi, okul ve atölye olarak kullanılmıştı.