Gazete Vatan Logo

Akdeniz kıyısında skandal fotoğraflar! Top mermisine 'Bitirin onları' yazdı

İsrail'in Refah'a saldırıları sürerken ABD'nin en şahin isimlerinden biri kuzey sınırına gidip skandal pozlar verdi. Husiler ise bir Yunan gemisini üç füzeyle vurdu. İşte detaylar

Akdeniz kıyısında skandal fotoğraflar! Top mermisine 'Bitirin onları' yazdı

İsrail'in Gazze'yi yakıp yıktığı vahşette sekizinci ay bu hafta sonu dolacak, Refah'taki yeni katliamın yankıları devam ediyor.

SUUDİ ARABİSTAN'DAN EN SERT ÇIKIŞ

ABD'nin İsrail'le bir anlaşmaya varması için yoğun görüşmeler yaptığı Suudi Arabistan, Refah'ta en az 45 kişinin öldüğü katliamın ardından üslubunu sertleştirdi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, yerlerinden edilmiş Filistinlilerin barındığı çadırların savaş uçakları tarafından vurulmasıyla ortaya çıkan tabloyu 'soykırım katliamlarının sürmesi' olarak tanımladı. Riyad yönetimi, 7 Ekim'de başlayan Gazze'deki savaştan önce Tel Aviv'le normalleşme müzakereleri yürütüyordu. İsrail medyası, son açıklamayı belki de savaşın başından beri İsrail'e karşı yapılmış en sert çıkış olarak niteledi. Gazze Şeridi'nin en güneyinde yer alan Refah'ı hedef alan hava saldırısı, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu onlarca ülke tarafından kınandı.

YUNAN GEMİSİ ÜÇ FÜZEYLE VURULDU

Kasım ayı ortasından bu yana Kızıldeniz'den geçen gemilere saldıran Yemenli Husiler, Yunanistan'a ait bir gemiyi füzelerle vurdu. İran destekli grubun ateşlediği üç füzenin Marshall Adaları bayraklı gemiye isabet ettiği ancak hasar alan aracın Kızıldeniz'de yoluna devam ettiği bildirildi. ABD ordusunun Orta Doğu operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Husiler tarafından fırlatılan beş füzeden üçünün Laax isimli Yunan gemisini vurduğunu duyurdu. CENTCOM ayrıca, Husilerin Kızıldeniz'e gönderdiği beş silahlı insansız deniz aracının imha edildiği bilgisini de verdi. İngiliz güvenlik şirketi Ambrey'e göre, Laax isimli kargo gemisi telsizle saldırının ardından su aldığını bildirdi. Birleşik Arap Emirlikleri'nden hareket eden Yunanistan'a ait geminin önce Hudeyde açıklarında, ardından Muha açıklarında saldırıya uğradığı kaydediliyor. Başkent Sana ve ülkenin en büyük limanı Hudeyde dahil Yemen'in batısını kontrol eden Husiler, İsrail işgal birliklerinin Gazze Şeridi'nden çekilmesini istiyor.

Haberin Devamı

SINIRDA UTANÇ VERİCİ FOTOĞRAF

Gazze Şeridi'ndeki savaşın başlamasından bir gün sonra, 8 Ekim'de çatışmaların başladığı İsrail-Lübnan sınırının Salı günü ABD'den sürpriz olmayan bir ziyaretçisi vardı. İsrail işgal ordusu, Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah'ın ateşlediği kamikaze drone'un Akdeniz semalarında düşürüldüğünü açıkladı. Yanı sıra İsrail savaş uçakları Lübnan'ın güneyindeki bazı hedefleri bombardımana tuttu. Lübnan sınırını ziyaret eden İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ise, çatışmalar nedeniyle tahliye edilenlerin kesinlikle geri döneceği sözünü verdi. Times of Israel, Herzog'un İsrail'in en kuzeyindeki Metula kasabasını ziyaret ettiğini, burada askerlerle görüştüğünü yazdı. Lübnan sınırında beliren başka bir isim ise, ABD'de Donald Trump'ın karşısında Cumhuriyetçi Parti adına başkan adaylığı için yarışan ancak havlu atan Nikki Haley'di. Washington'ın en şahin isimlerinden biri olan ve Trump döneminde ABD'nin Birleşmiş Milletler daimi temsilciliğini yürüten Haley, Lübnan sınırını Danny Danon ile birlikte gezdi. Danny Danon, Akdeniz kıyısındaki bir üste Nikki Haley'in top mermilerinin üzerine 'Onları bitirin' yazdığı fotoğrafı paylaştı. Kendisi de İsrail'in eski BM temsilcisi olan Danon, X hesabından yayınladığı fotoğraflarda ABD'li Haley'in mor bir kalem kullandığı detayını da verdi. ABD, savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana İsrail'in en büyük silah tedarikçisi ve uluslararası arenada destekçisi. Washington Refah operasyonuna karşı olduğunu defalarca ilan etmesine rağmen Binyamin Netanyahu ve aşırı sağcı hükümeti Gazze Şeridi'nin en güneyindeki şehre kara saldırısı başlattı.

Haberin Devamı