Gazete Vatan Logo

Afganistanlı 9 yaşındaki kız çocuğu yaşlı adama satılmıştı! Parwana’nın günahı ne?

Dünya, babası tarafından 55 yaşındaki bir adama satılan 9 yaşındaki Afganistanlı Parwana'yı günlerce konuşmuştu. ABD merkezli bir STK tarafından kurtarılan küçük kız, "Beni kurtardılar, yeni bir hayat verdiler. Teşekkür ederim." demişti.

Afganistanlı 9 yaşındaki kız çocuğu yaşlı adama satılmıştı! Parwana’nın günahı ne?

Milliyet Gazetesi yazarı Güneri Civaoğlu bugünkü köşe yazısında 9 yaşındaki Afganistanlı Parwana'ya yer verdi. İşte Güneri Civaoğlu'nun yazısı...

1 Kasım Çarşamba…

9 yaşındaki Afgan kız çocuğu Parwana’nın 55 yaşındaki bir aksakallı adama “nikâh” için satıldığı haberi, dünya kamuoyunu ayağa kaldırdı.

Haberi CNN International yayımlamıştı.

Parwana’nın babasıyla, dedesi yaşındaki aksakallı müstakbel kocasının tokalaşarak satış için anlaştıklarını gösteren görüntüler…

Parwana’nın başörtülü masum çocuk yüzü…

“Dedesi yaşındaki aksakallının onu elinden tutup götürmek üzere olduğunu” gösteren kareler ki Parwana artık gelin olacağı için kadın gibi algılanmış ve burka içine sokulmuş…

TEPKİ DALGALARI
Günler boyu bu görüntüler ve haber dünya medyasında yer aldı.

Öylesine tepki dalgaları yükseldi ki -belki Taliban’ın baskısıyla da- Parwana’nın ailesi ve onu satın alan aksakallı herif yaptılar.

Aksakallı, CNN’e “Ona bir aile üyesi gibi davranacağım, evimde çalışacak” dedi.

Ama…

WP’ye (Washington Post) göre gene de “bu satın almayı -ileride- bir evlilik olarak görüp görmediği” konusunda açıklama çabaları çelişkiliydi.
Babanın kendisi ve ailesi ise Afgan medya kuruluşlarına
“CNN haberinin uydurma olduğunu” söylediler.

Haberin Devamı

Ama…

REHİN
Baba Abdül Malik en az “evlilik için satış” kadar tiksindirici başka bir hikâye anlattı.

9 yaşındaki Parwana’yı “geri ödemesi gereken bir borcunun teminatı olarak aksakallıya ödünç verdiğini” söyledi.

Yani “kızını rehin verdiğini” iddia ediyor.

Ya borcu ödeyemezse?

Ya da o borcunu ödeyinceye kadar kızının başına gelebilecekler?

Güya bu aksakallı herif (adam diyemiyorum) Parwana’nın amcasıymış. Bu “amcalık” ilişkisinin de kanıtı yok.

……….

CNN’in uluslararası muhabiri Anna bu olayın çirkinliğini örtmeye dönük açıklamalar için “Yaptıkları şeyden utanıyorlar. Toplumun ve yerel medya kuruluşlarının baskısı altında hikâyeyi değiştirmeye yelteniyorlar” dedi.

CNN ise haberinin arkasında durmayı sürdürdü.
Rukhshana Media’nın editörü Zahra Nader de çelişkili örtme ifadelerine karşın “olayı doğrulayan çok sayıda kaynağa sahip olduğunu” belirtti.

Haberin Devamı

KURTARICI STK’LAR
Bu rezalete dünyada kabaran tepki dalgası üzerine “Too Young Wed (evlenmek için çok genç)” adlı yardım kuruluşu öncülüğünde Parwana, aksakallı tarafından götürüldüğü yerden kurtarıldı. Annesi ve kardeşleriyle birlikte daha uzaktaki güvenli bir eve gitmesi sağlandı. Parwana “Beni kurtardılar. Yeni bir hayat verdiler. Bana yardım ettiği için hayır kurumlarına teşekkür ediyorum” diye sesleniyor son görüntülerinde.

Gerçekten Too Young Wed’in kurucusu Stephanie Sinclair WP’ye “Parwana’nın kurtarılması için yerel aktivistlerle birlikte çok uzun müzakereler yapmak zorunda kaldıklarını” vurguladı.

Aile, bu rezaleti “Borç karşılığı kızımızı rehin verdik” açıklamasıyla örtbas etmeye kalksa bile Sinclair “rehin de olsa borcun ödenmemesi halinde evlilik anlamına geldiğine” dikkat çekiyor.

Ve noktayı şöyle koyuyor:

“Bizim için önemli olan Parwana’yı kurtarıp güvenli bir yere alabilmekti. Aile ne derse desin o bir çocuk, o reşit değil…

Haberin Devamı

Hiçbir şekilde hizmetçi, borç ödeme, eş olarak devredilecek bir mülk değildir.”

Modern köleliği ortadan kaldırmak için çalışan Freedom Fund’ın CEO’su Nick Grono, “Afganistan’da ya da başka ülkelerde ama özellikle Afganistan’da korkunç bir insani krizin yaşandığını, küçük kızların para karşılığı teklif edildiği pek çok vakanın gerçek olduğunu” söyledi.