Gazete Vatan Logo

ABD'den İsveç-Finlandiya açıklaması

Amerikan Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Berlin’deki NATO dışişleri bakanları gayri resmi toplantısının ardından konuştu. Finlandiya ve İsveç’in üyeliği konusunda ittifakın "Fikir birliğine varacağını" söyledi. Blinken, Türkiye’nin konuyla ilgili çekincelerini gidermek adına görüşmeler yapıldığını da belirtti.

ABD'den İsveç-Finlandiya açıklaması

İsveç ve Finlandiya resmen NATO’ya üyelik başvurusu yapacaklarını duyurdu. İki ülkenin sıradaki hedefi ise ittifaka girebilmek için gereken oy birliğini sağlamak oldu.

Amerikan Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Finlandiya ve İsveç’i resmen başvuru yapmaları durumunda ittifaka katmak için güçlü bir fikir birliği var. Türkiye, Finlandiya ve İsveç konusundaki görüş ayrılıkları konusunda ise halihazırda görüşmeler yapılıyor. Önemli nokta şu: üyelik sürecinde fikir birliği sağlayacağımızdan eminim.” sözleriyle Türkiye’nin çekincelerine rağmen NATO’nun İsveç ve Finlandiya’nın üyeliği konusunda fikir birliğine varacağını söyledi.

Berlin'de yapılan NATO dışişleri bakanları gayri resmi toplantısında konuşan Blinken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Finlandiya ve İsveç'in üyeliği meselesini görüştüğünü açıkladı.

Blinken, "Özel konuşmalarımızı burada açıklamayayım ancak neredeyse her kesimden çok büyük destek var." dedi.

"İsveç yada Finlandiya resmen NATO'ya üyelik başvurusu yaparsa ABD bunu güçlü bir şekilde destekler. Ne karar verirlerse buna saygı göstereceğiz. Yıllardır NATO'nun açık kapı politikasını ve her ülkenin kendi geleceğini, politikalarını ve güvenlik anlaşmalarını belirleme hakkını destekliyoruz." sözleriyle ABD'nin de resmi başvuru sonrası bu süreci destekleyeceğini ifade etti.

Haberin Devamı