Gazete Vatan Logo

ABD-Türkiye görüşmesi dünya gündeminde! Erdoğan Biden'ı uyardı

NATO Zirvesi için geri sayım sürerken ABD'nin Türkiye'ye karşı ısrarcı olduğunu yazan dünya medyası, İsveç'in ise kördüğümü çözmek için son bir çareye başvurduğunu bildiriyor.

ABD-Türkiye görüşmesi dünya gündeminde! Erdoğan Biden'ı uyardı

Tarihi NATO Zirvesi'ne artık 24 saatten az bir süre kaldı, dünya eski Sovyetler Birliği ülkesi Litvanya'nın başkenti Vilnius'a kilitlenecek. ABD'nin başını çektiği ittifak üyeleri Türkiye'nin İsveç'in üyeliğine yakacağı yeşil ışığı beklerken, baş döndüren bir trafik var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Vilnius'ta İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in ev sahipliğinde bir araya gelecek. Erdoğan Vilnius'a doğru yola çıkmadan saatler önce ABD lideri Joe Biden ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Ankara-Washington hattında ayrıca dışişleri bakanları Hakan Fidan ve Antony Blinken da yine telefonda konuştu. 
 
Milliyet.com.tr’den Hüseyin Narin’in aktardığı habere göre; Erdoğan-Biden görüşmesinde İsveç'in NATO üyeliği ve F-16 savaş uçaklarının satışı ele alınırken, dünya medyasında beklendiği gibi Türkiye ve NATO zirvesi manşetlerde. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, 'Yaklaşan zirvede NATO'nun birliği test edilecek, Ukrayna'nın muhtemel katılımı en büyük meydan okuma olabilir' diyor. Ajansın haberinde 24 Şubat 2022'de başlayan Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ufukta bir değişiklik görünmeden sürerken, yeryüzünün en büyük güvenlik ittifakının İsveç'in 32'inci üye olarak kabul edilebilmesi için anlaşmaya çalıştığı vurgulandı. AP'ye göre, buna rağmen NATO gündemindeki en zor soru Ukrayna'nın ittifaka huzursuzluk yaşanmadan nasıl dahil olacağı. 

Haberin Devamı

Bazı NATO üyeleri Kiev yönteminin ittifaka girişini Vladimir Putin'in Doğu Avrupa'daki saldırganlığını caydırmak için gerekli bir adım olarak görüyor. Diğerleri söz konusu hamlenin Moskova tarafından daha geniş bir çatışmayı körükleyecek bir provokasyon olarak görülmesinden korkuyor. 
 
Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy geçen hafta İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edildi ve Erdoğan Kiev yönetiminin NATO üyeliğini hak ettiğini söyledi. ABD lideri Biden ise, CNN'e verdiği röportajda önce savaşın bitmesi gerektiğinin altını çizdi ve "Ukrayna üyelik için hazır değil" dedi. 
 
ANKARA'YA TELEFON AIR FORCE ONE'DAN 

Haberin Devamı

Amerikan Bloomberg ajansı, 'ABD İsveç'in NATO teşebbüsü için anlaşma ararken Biden ve Erdoğan konuştu' başlığıyla bir haber servis etti. Ankara'nın Stockholm'ün üyelik başvurusunu onaylamayı ertelediğini aktaran Bloomberg, Türkiye ile temaslarını sıklaştıran ABD'nin İsveç'in ittifaka girişine izin verecek bir anlaşma için ısrar ettiği yorumunu yaptı. Haber ajansı ayrıca, ABD liderinin zirve öncesi Avrupa turuna çıktığını ve Biden İngiltere'ye doğru uçarken havada Air Force One'dan Erdoğan'la irtibat kurduğu bilgisini verdi. 
 
WASHINGTON POST: TÜRKİYE VE MACARİSTAN TEHLİKEYE SOKUYOR 

Washington Post gazetesi, 'Aykırı Türkiye ve Macaristan, Rusya çıkmazında NATO birliğini tehdit ediyor' başlığını tercih etti. İttifak üyeleri Vilnius'ta bir araya gelmeye hazırlanırken Ankara ve Budapeşte'nin İsveç'in üyeliğini geciktirdiğini savunan Washington Post, zirvede ortaya konacak uyum gösterilerini tehlikeye sokan Türkiye ve Macaristan'ın NATO'nun Moskova'ya karşı caydırıcı gücünü aşındırabileceğini ileri sürdü. Gazete ayrıca, İsveç'in NATO yolculuğunun ittifak içindeki bölünmelerin altını çizdiğini de vurguladı.

Haberin Devamı

YÜZ YÜZE RANDEVU 

Amerikan Politico dergisi, 'Erdoğan, Biden'a İsveç henüz NATO için hazır değil diyor' başlığıyla okurlarının karşısına çıktı. Dergiye göre, Ankara henüz İskandinav ülkesinden dünyanın en büyük askeri ittifakına katılabilmesi için yeterli ilerleme göremedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın telefon görüşmesinde söz konusu uyarıyı Biden'a yaptığını belirten Politico, liderlerin Vilnius'taki zirvede yüz yüze bir araya geleceğini de ekledi. 

ERDOĞAN'LA GÖRÜŞME 'SON ÇARE' 

İngiliz The Guardian gazetesi, bugünkü hassas randevuyu 'İsveç Başbakanı üyeliğe onay için son çare olarak Erdoğan ile görüşüyor' başlığıyla aktardı. Guardian, Ukrayna'daki savaşın gündemi belirleyeceği zirvenin arifesinde başarısız olması halinde ciddi risklere yol açabilecek görüşmelerin gerçekleştiğini yazdı. 

Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP) ise, 'İsveç NATO müzakerelerinde Türkiye'nin direnişi kırmayı deniyor' başlığını seçti, Vilnius'ta bugün gerçekleşek görüşmeyi diplomatik kördüğümde 'son dakika girişimi' olarak niteledi. 

Haberin Devamı