Gazete Vatan Logo

AB’nin geleceğine ilişkin 5 senaryo!

AVRUPA Birliği Komisyonu, Brexit, sığınmacı krizi, terör tehdidi ve yeni ABD yönetiminin açıklamalarının gölgesinde, birliğin geleceğine ilişkin 5 senaryoyu içeren bir belge yayımladı. Belgede, ‘AB federasyonundan’, ‘sadece ortak pazara’ uzanan çizgide senaryolara yer verildi

AB’nin geleceğine ilişkin 5 senaryo!

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker imzalı ‘Beyaz Kitap’ adlı belge AB’nin kuruluşunun 60. yıl dönümü olan 25 Mart’ta, Roma’da yapılacak zirvede ele alınacak. AB ile ilgili 5 senaryo şöyle:

- AYNEN DEVAM: İlk senaryoya göre, 27 üye mevcut rotaya sadık şekilde yoluna devam edecek ve reform ajandasını uygulama ve güncellemeye yoğunlaşacak. Schengen, sığınmacı ve güvenlik konularında, ortak bir sığınma başvurusu sitemine ilişkin ilerleme sağlanacak ve dış sınırların yönetiminde iş birliği hızlandırılacak.

- SADECE ORTAK PAZAR: İkinci senaryoya göre, üye ülkeler birçok konuda, daha fazlasını yapma kararı alamayacak ve artan bir şekilde ortak pazarın belirli alanlarına odaklanacak. Sığınmacı krizi, güvenlik ve savunma gibi alanlarda ortak çözüm olmayacak, birçok ülke yeni sorunu çoğunlukla kendi başına ele alacak.

- DAHA FAZLASINI İSTEYENLER: Üçüncü senaryoya göre, bazı ülkeler bir araya gelerek, savunma, iç güvenlik, vergilendirme veya sosyal konular gibi belirli politika alanlarında birlikte çalışmak için koalisyon kurabilecek. Bu senaryo birlik içinde ‘çok hızlı’ bir yapı öngörüyor.

Haberin Devamı

- DAHA AZINI VERİMLİ YAPMAK: Dördüncü senaryoya göre, üye ülkeler belirli öncelikli konularda daha hızlı ve daha kararlı hareket edebilecek, dikkat ve limitli kaynaklarını sınırlandırılmış alanlarda kullanabilecek.

- BİRLİKTE FAZLASINI YAPMAK: Son ve beşinci senaryoda, üye devletler kendi aralarında daha fazla güç, kaynak ve karar alma yetkilerini paylaşacak. Bir nevi ‘AB federasyonu’ öngören senaryoyla, üye devletler arasında her alandaki iş birliği, daha önce hiç olmadığı kadar ileri taşınacak. Schengen, sığınmacı ve güvenlik konularında tek bir politika olacak, ülkeler dış politikada, ‘tek ses’ konuşacak ve ‘Avrupa Savunma Birliği’ni kuracak.