Gazete Vatan Logo

8 dakikada Alpler’e çakıldı!

8 dakikada Alpler’e çakıldı!

Barcelona-Dusseldorf seferi yapan Lufthansa’nın düşük ücretli havayolu şirketi Germanwings’e ait Airbus A320 tipi yolcu uçağı Fransız Alpleri’nde bilinmeyen bir sebeple 8 dakika irtifa kaybederek 2 bin metre yüksekte bir tepeye çakıldı. Uçakta 1 Türk yolcu olduğu belirtildi.

Dünyanın en güvenlilir havayolu şirketlerinden Alman Lufthansa’ya ait GermanWings havayolu bünyesindeki Airbus A320-200 tipi yolcu uçağı dün öğle saatlerinde 144 yolcusu ve 2’si pilot 6 kişilik mürettebatıyla Barcelona-Dusseldorf seferini yaparken Fransa’nın güneyindeki dağlık bölgede düştü. Uçağın enkazını havadan görüntüleyen jandarma helikopterleri kazadan kurtulan olmadığını açıkladı. Uçağın, Fransa’nın güneyindeki Alpes-de-Haute-Provence bölgesi üzerindeyken radardan kaybolduğu belirtildi.
38 binden 6 bin feet’e indi
Fransa Sivil Havacılık Kurumu, 4U9525 sefer sayılı uçağın pilotlarının radardan kaybolmadan önce kuleyle irtibata geçmediklerini duyurdu. Ancak uçağın düşmeden 13 dakika önce (yerel saatle 10.47) tehlike sinyali verdiği iddia edildi. Bu iddia daha sonra yalanlandı.
Uçağın 8 dakikalık ani irtifa kaybı yaşadığı uçuş kayıtlarından görülüyor. 38 bin feet’ten (11500 metre) 6 bin 800 feet’e (yaklaşık 2000 metre) inen uçak o anda radardan kayboluyor. Bu da yerden 2000 metre yükseklikteki bir tepeye çakıldığı ihtimalini akıllara getiriyor. Kabin basıncının bilinmedik bir sebeple düşmesi nedeniyle kazanın gerçekleştiği iddia ediliyor. Pilotun kabin basıncı düşünce oksijen bitmeden hızla uçağı alçak seviyeye indirmeye çalıştığı düşünülüyor.
Ateşten bir parça da Türkiye’ye düştü!
FRANSIZ, Alman ve İspanyol yetkililer, düşen uçakta Türk yolcular olduğunu açıkladı. Katalan Haber Ajansı ise Türk yolcu sayısını 39 olarak açıkladı. Ancak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 39 Türk yolcu iddiasını yalanladı, “Vatandaşlıktan çıkarılan ve ilk soyadı Çelik olan Muradiye Lohmann adında bir kadın hayatını kaybetti. Yolcu listesini kontrol ettik. Bir de Yasmin adında bir yolcu var ama Türk mü bilmiyoruz” dedi. Uçakta 7A nolu koltukta oturan Muradiye Lohmann’ın 2001 yılında bir Almanla evlendikten sonra Türk vatandaşlığından çıkarıldığı ve Çelik olan soyadını değiştirdiği öğrenildi.
16 öğrenci vardı
Uçak kazasını aktaran Alman basınına göre, uçakta Gelsenkirchen kenti yakınlarında bulunan Hertern kasabasından bir liseden (Gymnasium) 16 öğrenci ve iki de öğretmenden oluşan bir sınıfın bulunduğu kaydedildi. Okul öğrencilerin, İspanya’dan gelen öğrenci grubuna karşılık İspanya’ya giden öğrenci grubu olduğu belirtildi.
Düşen uçak 24 yaşındaydı
1997’de kurulan ve bölgesel uçuşlar yapan Germanwings, Avrupa’da 66 uçuş noktasına ucuza seferler düzenliyor. Düşen uçak 1990 yılında imal edilmişti. İlk seferini 1991’de gerçekleştirdi ve 24.3 yaşındaydı. Lufthansa uçaklarının tümünü 4 yılda bir tepeden tırnağa yenilediklerini belirtiyor. Germanwings kazadan sonra logosunu siyah-beyaza çevirdi. Pilot 10 yılı aşkın süredir aynı şirkette çalıyordu. Uçağın 2013 yazında tam bakıma alındığı ve son kontrolünün dün yapıldığı belirtildi.
Almanya kriz hattı açtı
Almanya Dışişleri Bakanlığı kaza kurbanlarının yakınları için 030 5000 3000 numaralı bir kriz hattı açtı. Lufthansa yaptığı açıklamada, “Bizim için kara bir gün” ifadesini kullandı. Lufthansa, kazadan canlı kurtulanların olmasını da diledi. Germanwings’in İnternet sayfasına ise yoğunluktan ötürü ulaşılamıyor. Öte yandan uçakla ilgili bilgiler de ortaya çıkmaya başladı. Düşen uçağın 24 yaşında olduğu ve 2003 yılına kadar Lufthansa Havayolları’nda olduğu bildirildi.
Enkaz bin parça
Enkaz yerinin Alpler’deki Barcelonette köyü yakınlarında olduğu tespit edilmesine rağmen, yüksek rakım sebebiyle kara yoluyla bölgeye ulaşmanın zor olduğu belirtiliyor. Buna rağmen kara kutular, gönderdikleri GPS sinyalleri sayesinde kolaylıkla bulundu ve hemen inceleme altına alındı. Uçağın çakıldığı tepeye ulaşmak için 3-4 saat yürümek gerektiği belirtiliyor. Enkaz parçalarının ise 20 bin metrekarelik bir alana yayıldığı ifade edildi. Çevredekiler, ‘Korkunç bir patlama duyduk’ dedi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande resmi Twitter hesabında “Bu bir trajedi” ifadesini kullandı ve birlik ve dayanışma çağrısı yaptı. Yolculardan büyük çoğunluğunun Alman olduğu belirtilirken İspanya, ‘Yolcuların 45’i İspanyol soyadı taşıyor’ açıklaması yaptı. Kaza sonrası Deutsche Lufthansa, borsada yüzde 4.4, Airbus yüzde 3.1 değer kaybetti.
‘Geçen Kasım’da benzeri yaşandı’
İnternetten rahatlıkla erişilebilen uçuş kaydından uçağın düşmesine yakın dakikada 3500 feet irtifa kaybettiği görülüyor. Sanal alemdeki profesyonel pilot forumlarında olayı tartışan havacılık uzmanları iki motorun da durması durumunda bile uçağın bu kadar hızlı irtifa kaybetmeyeceğini belirterek geçen yıl Kasım ayında Lufthansa’ya ait Airbus A321 model Bilbao-Münih seferi yapan uçağın İspanya’nın Pamplona kentinde hatalı sensörler nedeniyle aniden dakikada 4 bin feet irtifa kaybettiğini, pilotların bu irtifa kaybını müdahale ederek engellemeyi başardığını hatırlattı.
Kaza oranı 10 milyonda 1.4
A320 ailesi Airbus uçaklar iyi bir güvenlik geçmişine sahip. 1 milyon kalkışta 0.14 ölümlü kaza tarihçesine sahip.
Çaresizlik gözyaşı...
Uçağın kalkış yeri olan Barcelona’daki El Prat Havaalanı, yolcu yakınlarıyla oldu. T2 terminalinde yolcu yakınlarını karşılamak için özel bir birim oluşturulurken, ailelere yardımcı olmak için psikologlar ve doktorlar da görevlendirildi. Barcelona’daki Türkiye, Almanya, Fransa ve Belçika gibi bazı ülkelerin konsolosluk görevlilerinin de olası bir yardım için El Prat Havaalanı’nda oldukları kaydedildi.
Kral ziyaretini yarıda kesti
İspanya Kralı VI. Felipe, uçak kazası nedeniyle Fransa ziyaretini yarıda kesti. Kazada hayatını kaybedenler arasında ‘Alman, İspanyol ve Türk’lerin de bulunduğunu açıklayan VI. Felipe, ölenlerin ailelerine taziyelerini iletti. Ziyareti eşi Kraliçe Letizia’yla yapan İspanya Kralı Felipe, “Çok arzuladığımız bir ziyaretti. Başka tarih araştıracağız.” dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande da ölenler arasında Türkler olduğunu doğrulayan bir açıklama yaptı.
En son Concorde düşmüştü
Avrupa’da ilk kez bir low-cost (ucuz uçuş) havacılık firması kaza yaptı. Fransa’da son yolcu uçağı 2000’de düştü. Bu da meşhur Concorde kazasıydı ve Concorde’ların havacılıktan silinmesine sebep olmuştu.
Son 10 yıldaki uçak kazaları
- 17 Temmuz 2014: Ukrayna’da Malezya Havayolları uçağı düştü, 283 yolcu ve 15 mürettebat öldü
- 10 Nisan 2010: Polonya Devlet Başkanı’nı taşıyan Tupolev TU-154 Rusya’da düştü 96 kişi öldü.
- 1 Haziran 2009: Auir France’a ait A330-200, Atlas Okyanusu’na düştü, 228 kişi hayatını kaybetti.
- 14 Eylül 2008: Rus Aeroflot’a ait Boeing 737, Ural Dağları’nda düştü, 88 kişiden kurtulan olmadı.
- 20 Ağustos: Spanair uçağı Madrid’de pistten çıktı, 154 kişi hayatını kaybetti.
- 30 kasım 2007: Atlasjet’e ait uçak, Isparta Havaalanı’na 12 km kala düştü, 56 kişi öldü.
- 22 Ağustos 2006: Rus Tupolev-154 yolcu uçağı Ukrayna’da düştü, 170 kişi can verdi
- 9 Temmuz 2006: Airbus A-310 Sibirya’da pistten çıktı, 124 kişi öldü, 50 kişi kurtuldu.
- 3 Mayıs 2006: Armavia Havayolları’na ait Airbus A-320, Karadeniz’e düştü, 133 kişi öldü.
- 14 Ağustos 2005: Prag’a giden Helios Havayolları’na ait uçak, Atina’da düştü 123 kişi can verdi.

Haberin Devamı