Gazete Vatan Logo

7,8 dehşeti!

7 dakika sallandılar 9 bin kişi öldü. 18 bin kişinin ise enkaz altında kaldığı bildirildi. İŞTE SON FOTOĞRAFLAR

Sinçuan eyaleti yerel saatle 14.28’de 7.8 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Birkaç dakikalık sarsıntı bitmeden 6.0 ve 5.4 büyüklüğündeki artçı depremler meydana geldi. Kabus, tam 7 dakika sürdü. Ölü sayısı şimdilik 8 bin 500 olarak açıklandı. Sinçuan’ın tüm bölgelerinde elektrik,su ve telefon kesilirken, borular patladığı için ana caddeler de sel altında kaldı. Milyonlarca kişi geceyi karanlıkta aç susuz geçirdi. 160 bin nüfuslu Beiçuan kasabasında ise binaların yüzde 80’i çöktü. Sadece burada 3-5 bin kişinin öldüğü sanılıyor.

900 öğrenci enkaz altında

Ders saati sırasında meydana gelen deprem eyalet çapında 8 okulun çökmesine yol açtı. Dujiangyan kentinde çöken tek bir okulda 900 öğrencinin kaz altında kaldığı biliniyor. Eyaletin başkenti durumundaki 10 milyon nüfuslu Çengdu kentinde de yüzlerce kişi öldü. Şifang’da iki kimya fabrikası çöktü. Amonyak sızıntısı baş gösterdi. 6 bin kişi çevre kentlere tahliye edildi.

100 bin kişiye ulaşılamıyor

Bir başka felaket ise Vençuan bölgesinde yaşanıyor. 100 bin kişinin yaşadığı bu bölgede çöken tüneller yolları tamamen kapatarak bölgeye ulaşımı imkansız hale getirdi. Çin haber ajansı yıkımın çok büyük olduğunu söyledi. Devlet Başkanı Hu Jintao’nun talimatıyla bölgeye sivil personelin yanı sıra havadan 5 bin asker kaydırıldı.

Vietnam’dan bile hissedildi

Merkez üssü Sinçuan’ın Çengdu kentinin 92 kilometre kuzeybatısında olan deprem başkent Beijing’te bile hissedildi. Beijing’te gökdelenler boşaltıldı. Shanghai, Bangkok, Tayland ve Vietnam’ın başkenti Hanoi’ye kadar tüm bölge iki dakika süreyle depremi hissetti. Çin’in son büyük depremi 1976 yılında Tangşan kentinde meydana gelmiş, 7.8 büyüklüğündeki depremde 270 bin kişi ölmüştü.

Okullar kaĞIt gİbİ çöktü hastaneler boŞaltIlIyor

Dujiangian’da çöken okul enkazında yüzlerce öğrenci var. Televizyonlara yansıyan görüntülerde ise pekçok öğrencinin yıkıntıdan çıkmak için çırpındığı, ağlayarak yardım istedikleri duyuldu. Görevliler ulaşabildikleri öğrencilerin başlarına kask takarak emniyete aldı ve sıkıştıkları yerden çıkarmaya çalıştı. Aileler ise kurtarma çalışmalarını feryatlar içinde izledi. Sarsıntılar devlet hastanelerinde de yıkıma yol açtığından, hastalar bahçe ve parklara tahliye ediliyor.

Çin'de 18 bin kişi enkaz altında! TIKLAYIN...

Haberin Devamı