Gazete Vatan Logo

60 bin kişi bir gecede işini robotlara kaptırdı

iPhone’u Çin’de imal eden firma, 110 bin işçisinden 60 bininin işine son verdi, yerlerine robotları yerleştirdi.

60 bin kişi bir gecede işini robotlara kaptırdı

Her yıl Apple mağazalarının önünde kuyruklar oluşmasına sebep olan, dünyanın en popüler telefonu iPhone’un Çin’deki üretim fabrikası Foxconn’da yıllardır işçiler ağır çalışma koşulları altında bunalıp isyan ediyordu. Hatta fabrikalarda çalışan 110 bin işçiden birkaçı da ya intihar ederek ya da burada yaşadıkları kazalar sonucu hayatını kaybetmişti. Foxconn’un kendilerini uzun mesailere bıraktığını, çok ağır koşullar altında uzun saatler çalışmak zorunda kaldıklarını ve tatil günlerinde bile işe gelmeye zorlandıklarını belirten işçiler iş bırakma eylemi yapınca geçen yıl polis fabrikaya müdahalede bulunmuştu. Çinli teknoloji firmasının yetkilileri gelişmeler sonrasında çok radikal bir karara imza attı.

600 firma yolda

Fabrikaları tamamen otomasyona dönüştüren şirket 110 bin çalışanından 60 bininin işine son verdi ve yerlerine robotlar yerleştirdi. Üretimi robotların yapacak olmasıyla 24 saat çalışma imkanı bulduklarını belirten şirket ‘Çalışanlarımız henüz robotların yapamadığı daha komplike görevleri gerçekleştirecek’ açıklaması yaptı. Güney Çin’de batılı teknoloji şirketleri için üretim yapan diğer montaj fabrikalarının da Foxconn’u izleyerek robotları ‘işe alması’ bekleniyor. 3’te ikisi bu fabrikalarda çalışan 2.5 milyon nüfuslu Kunshan bölgesinde 600 firmanın işçiler yerine robotlarla üretim yapmayı planladığı belirtildi.

Haberin Devamı

702 meslek tarih olacak

Oxford Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre ABD’de şu an var olan işlerin yüzde 47’si makineler tarafından yapılabilir durumda. Yakın gelecekte 702 farklı meslek grubunun işleri robotlar tarafından devralınacak.