Gazete Vatan Logo

34 yıllık korkunç fotoğrafın sırrı çözüldü! FBI doğruladı...

ABD'yi sarsan fotoğrafın sırrı 34 yıl sonra çözüldü. Annesinin gönderdiği mektuptan, bir haber kupürü çıktı. Haberi okurken gözyaşlarına boğuldu, memleketine dönüp eski sınıf arkadaşlarıyla buluştu. İğneyle kuyu kazıp 34 yıldır gizemini koruyan Polaroid fotoğraftaki genç kızın kimliğini ortaya çıkardı, FBI doğruladı.

34 yıllık korkunç fotoğrafın sırrı çözüldü! FBI doğruladı...

20 Eylül 1988. Tara Leigh Calico, New Mexico'nun Belen kasabasındaki evinden bir sabah bisikletiyle ayrıldı. 19 yaşındaki genç kız, her sabah annesiyle birlikte yaklaşık 60 kilometrelik bir parkuru bisikletiyle kat ediyordu.

Ancak 20 Eylül sabahı annesi yanında değildi. Anne Patty Doel, bir sürücü tarafından takip edildiğini düşünüp kızıyla birlikte bisiklet sürmeyi bırakmıştı. Annesi, Tara Calico'ya kendisini savunması için yanında bir gürz taşımasını önerdi ancak genç kız bu teklifi reddetti.

Sabah 09.30'da evden ayrılan Tara Calico, bir daha geri dönmedi. Öğleden sonra erkek arkadaşıyla tenis oynamayı planlıyordu ve annesinden gün ortasına kadar, yani saat 12.00'ye kadar dönmemesi halinde gelip kendisini almasını istemişti.

Görgü tanıkları, genç kızı en son saat 11.45 sularında bir otoyolda gördüklerini söylediler. Açık renkli bir Ford kamyonet tarafından takip ediliyordu.

Anne Patty Doel, kızı eve dönmeyince aramak için yollara düştü ve Tara'yı bulamayınca hemen polisi aradı. 19 yaşındaki Tara'dan geriye parçalanmış bir Sonny Walkman ve yol çevresinde bulunan bir kaset kalmıştı.

Haberin Devamı

Kayıp kızı bulmak için ilanlar verildi, Belen sakinleri ve polis günlerce Tara Calico'yu aradı. Ancak, Tara için özel bir birim oluşturan dedektiflerin çabası hiçbir sonuç getirmedi.


TÜM ÜLKEYİ SARSAN FOTOĞRAF
Tara Calico'nun son kez görülmesinden neredeyse bir yıl sonra, Ağustos 1989'da Florida'daki bir otoparkta çekilmiş fotoğraf her şeyi alt üst etti. Bir minibüsün arkasındaki genç bir kızı ve bir erkek çocuğunu gösteren kare, bir televizyon programında ekrana getirilince tüm ABD'yi sarstı.

Rahatsız edici Polaroid fotoğraftaki genç kız ve çocuğun ağızlarına siyah bant çekilmiş, elleri de arkadan bağlanmıştı.

Uğursuz karedeki genç kızın Tara Calico olduğu söylentisi hızla yayıldı, erkek çocuğun adı ise Michael Henley'di. Dokuz yaşındaki çocuk, Nisan 1988'den bu yana kayıptı.

Aile fotoğraftaki kızın 11 ay önce kaybolan Tara olduğuna emindi, bulunması için bir kez daha polise başvurdu.

Dedektifler, geride kalan yaklaşık 30 yılın en gizemli fotoğraflarından biri olan karedeki genç kızın Tara Calico olup olmadığını belirleyemedi. Farklı ekipler farklı sonuçlara ulaştı, çeyrek aşırı aşan dava dosyası açık kaldı.

Haberin Devamı


ANNE VE BABASI ÖLDÜ
Kızlarının bulunmasını bekleyerek senelerini geçiren Tara Calico'nun annesi Patty ve babası John artık dünyada değil. İkisi de kalp kırıklığıyla hayatını kaybetti.

Vakanın üstünden tam 34 yıl geçtikten sonra, Tara'nın bir okul arkadaşı Polaroid fotoğrafın gizemini çözdüğünü duyurdu.

Yıllardır kayıp Tara vakasını araştıran okul arkadaşı Melinda Esquibel, The Sun Online'a verdiği bilgide fotoğraftaki kızın Tara Calico olmadığını söyledi.

Melinda Esquibel, arkadaşının kaybolmasının üstünden 20 yıl geçtikten sonra yayımlanan bir haberi okuduktan sonra davaya merak duymaya başladı. Annesinin o dönem yaşadığı California'ya gönderdiği mektuptan, bir haber kupürü çıktı.


'UNUTTUĞUMA İNANAMIYORDUM'
Esquibel, okul arkadaşının haberini okurken gözyaşlarına boğuldu, eski yaralar bir anda ortaya çıktı; "Seneler önce olanları unuttuğuma inanamıyordum" diyor.

Haberin Devamı

New Mexico'ya geri dönüp Tara'nın eski sınıf arkadaşlarıyla buluştu. İçlerinden biri, "Ah Melinda, bütün kasaba bunu kimin yaptığını biliyor" cümlesini kurdu. Arkadaşlarından birçok şoke edici hikaye dinledi.

Bunun üzerine önce dönemin Belen şerifini araştırdı, yüzlerce kasaba sakiniyle konuştu. 2017 yılında internette yayınladığı podcast'ini dinleyen bir araştırmacı tarafından arandı, dava konusunda yardım etmek istediğini aktardı.

Birlikte çalışmaya başladılar, profesyonel bir ekip kurup tüm detayları gözden geçirdiler. Sonuçta 25 bin parçalık bir dosya oluşturuldu ve FBI'a iletildi. Melinda, yerel polise dosyayı vermediklerini kaydediyor, "Şerif benimle ilgilenmedi" diyor.

Esquibel, okul arkadaşının Belen'deki bir grup genç tarafından takip edildiğine inanıyor. Gençlerden biri, Tara'ya çıkma teklif etmişti ancak ret yanıtı aldı. Melinda Esquibel'e göre, arkadaşı kaybolduğu gece öldürüldü ve 32 kilometre uzaklıkta ıssız bir yere gömüldü:
"Ailesinin fotoğraftaki kızın Tara olduğuna inandığını biliyorum ancak ulaştığım bilgiler Tara olamayacağını gösteriyor. Bilgilerin hiçbiri Tara'yı işaret etmiyor.Belen'de yaşayan genç erkeklerin Tara'yı yakalayıp öldürmeden önce bisikletinden zorla indirdiğini düşünüyorum. Aynı grubun dört gün önce, 16 Eylül tarihinde Tara'yı yakalama ihtimali olduğu bilgisine sahibim.Arkadaşımın bisikletle kat ettiği rotayı biliyorlardı, gizlice sokuldular ve takip ettiler. Bisikletine çarpıp onu yere düşürdüler, koşarak kaçmayı denedi ve yine takip ettiler. Tara'yı yakalayıp saldırdılar ve öldürdüler. Cesedini 32 kilometre uzağa gömdüler."

Haberin Devamı

Esquibel, yüzlerce insanla görüştü ve 25 bin maddeyi bulan bir dava dosyası oluşturdu:
"Ekibim ve ben, vakayı çözmüş gibi hissediyoruz. Yetkili değilim, birilerini gözaltına almak için yapabileceğim pek bir şey yok. Bu yüzden, dosyayı yetkililere devretmeliyim. Bu davada birinin tutuklanıp tutuklanmayacağı konusunda bir fikrim yok."

Tara'yı etrafına ışık saçan biri olarak tanımlayan Melinda Esquibel, "Eğlenceliydi, ciddiydi, akıllıydı ve kibardı. Onu böyle hatırlıyorum" deyip ekliyor:
"Benden bir üst sınıftı, bando takımında tanışmıştık. Bana nezaket gösterdi ve bunu asla unutmayacağım."


FBI DOĞRULADI
Halihazırda davayı soruşturan Valencia County polis ekibinden yüzbaşı Joseph Rowland, gizemli fotoğraftaki kızın Tara olmadığını FBI'ın da doğruladığını söylüyor. Davanın çözülebileceğini dile getiren yüzbaşı Rowland'a göre, en önemli engel fiziki kanıtların çok az olması:
"Henüz bir ceset bulunamadı. Ortaya çıkarılan bir DNA da yok. Soruşturma 30 yılı aşkın süredir devam ediyor."

Geçen yıl gelen yeni bir ihbar sonucu, polis ekipleri Belen kasabasındaki bir eve baskın yaptı.

Yüzbaşı Rowland, mahkemenin çıkardığı arama emrindeki detayları paylaşamayacağını aktarıyor ancak soruşturmanın gayet iyi şekilde derinleştiği bilgisini paylaşıyor. Polise göre, Tara'nın kaybolmasından sorumlu olan kişi veya kişiler, Belen kasabasından. (Kaynak: Milliyet)