Gazete Vatan Logo

20 bin Lübnanlı elçiliği ateşe verdi

Dalga dalga yayılan karikatür protestosu dün 13 ülkede binlerce Müslümanı sokaklara döktü. Hedef yine Danimarka'ydı

Lübnan: Beyrut'ta toplanan 20 bin protestocu güvenlik güçleriyle çatışarak kordonu aştı ve binanın girişini yağmaladı. Polis gözyaşırtıcı gaz ve basınçlı su kullanmasına rağmen öfkeli kalabalığı dağıtamadı. Göstericiler konsolosluk tamamen kül olduktan sonra bölgeden ayrıldı. Olayda en az 30 kişi yaralandı. Gerilimin tırmanması üzerine Danimarka Dışişleri Bakanlığı tarafından "Tüm Danimarkalılar'ın ülkeyi terk etmeleri istenmektedir. Beyrut'taki durum kontrol altında değildir" uyarısı yayınladı.

Afganistan: 3 bin kişi Danimarka'yı protesto etti. Danimarka bayrağı yakan protestocular, "Karikatürleri yayınlayanların kellelerini alacağız" sloganları attı.

Irak: Danimarka firmalarıyla olan sözleşmeleri iptal etme kararı aldı. Ulaştırma Bakanı Selam El Maliki, Danimarka ile olan sözleşme iptal kararının, limanları, havacılık endüstrisi ile demiryolları ve deniz taşımacılığını da kapsayacağını söyledi.

Ürdün: Hz. Muhammed karitatürlerini yayınlayan iki gazeteci tutuklandı. Shihane gazetesinin görevden alınan genel yayın müdürü Cihad Momani ile El Mehvar gazetesinin yayın müdürü Haşim el Halid'in dine hakaret ettikleri gerekçesiyle mahkeye sevk edilecekleri açıklandı.

Hollanda: Hollanda'da faaliyet gösteren Arap Avrupa Birliği, Hz. Muhammed karikatürlerine misilleme olarak Yahudi karşıtı ifadeler içeren karikatürler yayımladı.

ABD: Dışişleri sözcüsü Kurtis Cooper, "karikatürler Müslüman inançlarına karşı saldırganlık... ifade özgürlüğünün arkasındayız ama dini provokasyonlara da karşıyız" dedi.

Türkiye de kaynıyor
Başta İstanbul olmak üzere Diyarbakır, Batman, Ankara ve İzmir'de binlerce kişinin katıldığı eylemler düzenlendi. İstanbul Ülkü Ocakları, Danimarka Konsolosluğu'nu yumurta yağmuruna tuttu. Aşure günü nedeniyle toplanan Caferiler ise "Siyonizm uşağı" olmakla suçladıkları Danimarka Başbakanı Rasmussen'in kuklasını yaktı. Gösteride ayrıca, "Hz. Isa sizden utanıyor" yazılı pankartlar açıldı. ATO Başkanı Sinan Aygün ise Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, "Peygamber'e hakaret düşünce özgürlüğü ise benim de Rasmussen'e şerefsiz deme hakim var" ifadesini kullandı. Tüketici Hakları Merkezi de Türkiye'de satılan Danimarka kaynaklı ürünlerin listesini yayınlayacağını duyurdu.

Haberin Devamı