Gazete Vatan Logo

Yeni asgari ücret ne kadar oldu, asgari ücret 9 bin mi olacak? 2023 asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak?

Asgari ücret zammı ne zaman belli olacak, yeni asgari ücret ne kadar oldu? Asgari ücrette sona gelindi. TÜRK-İŞ'in resmi asgari ücret teklifi 9 bin oldu. TÜRK-İŞ Başkanı Atalay toplantı sonrası yaptığı açıklamada 'Bu rakam olursa imzalarız, yoksa masada olmayız' ifadelerini kullandı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan da buğuna işaret etti. Peki, Yeni asgari ücret ne kadar oldu, asgari ücret 9 bin mi olacak? 2023 asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak?

Yeni asgari ücret ne kadar oldu, asgari ücret 9 bin mi olacak? 2023 asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak?

Asgari ücret ne kadar oldu, 9 bin mi? sorularına yoğun bir şekilde yanıt aranırken Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücretin ne zaman açıklanacağına dair tarih verdi. 2023 yeni asgari ücret tahminleri konuşulmaya devam ediyor. Peki, 2023 asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak?

Asgari ücret 9 bin mi olacak, yeni asgari ücret ne kadar?

Asgari ücreti belirlemek için Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü toplantısı sona erdi. Toplantı sonrası Türk-İş Başkanı Ergün Atalay "40 senedir araştırma yapılıyor. Yoksulluk, açlık bununla ilgili. Uzman arkadaşlarımız çalışma yapıyorlar. Ayın 1'inde açlık sınırı 7785 lira, yoksulluk 10 bin lira. Türk-İş'in teklifi 9 bin lira" dedi.

2023 asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Büyük ihtimalle yarın asgari ücret konusunu da bakanımla bugün görüşmeleri yapmak suretiyle inşallah açıklayıp onu da yoluna koymuş olacağız." dedi. 

Asgari ücret zammının ne kadar olacağı merakla beklenirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile asgari ücreti görüşmek üzere bir araya geldi.

Haberin Devamı

 Ocak 2022'de yüzde 50,5 artış oldu

Asgari ücret önce Ocak 2022'de yüzde 50,5 artışla 2.825,90 TL'den 4.253,40 TL oldu. Ardından asgari ücrete Temmuz zammı yapıldı ve bu zamla da yaklaşık yüz 30 artış yapıldı ve asgari ücret net 5.500,35 TL oldu.

Asgari ücret brüt 6.471 TL olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için 7.603,43 TL. Bunun 6.471 lirasını brüt asgari ücret, 1.003,1 TL'sini sosyal güvenlik primi, 129,42 TL'sini işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

Gelir ve damga vergisi kaldırıldı

Asgari ücret üzerinden gelir ve damga vergisi kaldırıldı. Ayrıca bütün çalışanlarının maaşlarının asgari ücret kadar ki kısmından da bu vergiler kaldırıldı. Böylece işçinin yanında işverenin de elini rahatlatan büyük bir gelişme yaşandı.