Gazete Vatan Logo

10 yıldır çalışılan iş yerinden istifa edilirse kıdem tazminatı alınır mı?

İş Kanunu işçiye birçok hak tanıyor. İşçiye tanınan haklardan biri de kıdem tazminatıdır. İşçiler kıdem tazminatının hangi durumda alacaklarını merak ediliyor. Peki, 10 yıldır çalışılan iş yerinden istifa edilirse kıdem tazminatı hakkı var mı?

10 yıldır çalışılan iş yerinden istifa edilirse kıdem tazminatı alınır mı?

Kıdem tazminatı ile ilgili merak edilenler biri de kıdem tazminatının hangi durumlarda alınacağı oluyor. İşçiye tanınan kıdem tazminatı hakkını alma şartları merak ediliyor. Peki, 10 yıldır çalışılan işyerinden istifa edilirse kıdem tazminatı alınır mı?

10 yıldır çalıştığım iş yerimden ayrılmak istiyorum, istifa etsem bana 10 yıllık tazminat vermek zorundalar mı?

Yasalar gereği istifa eden kıdem tazminatı alamıyor. Tazminat alabilmek için kendi istek ve kusurunuz dışında ayrılmış olmak gerekiyor.

Bu durum bazı istisnalar taşıyor. 1475 sayılı yasanın 14. Maddesi de bu istisnaları ortaya koyuyor.

Emeklilik zamanı gelenler, askere gidecekler, evliliğinin üzerinden 1 yılı geçmemiş olan kadınlar istifa ettiklerinde tazminat alabiliyor.

Bir de emeklilik için yaş dışındaki şartları tamamlamış olanlar SGK'dan yazı alarak tazminatlarını alıp ayrılabiliyor.

Buna göre 9 Eylül 1999 öncesinde ilk kez sigortalı çalışmaya başlayanlar için 3600 günü doldurmak yetiyor. Bu tarihten sonra ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar açısından ise 7 bin günü tamamlamış olmak gerekiyor. Bu şartlardan birisinin taşınması durumunda tazminat almak hakkı doğuyor.

Haberin Devamı

Onun dışında İş Kanunu 24. maddede sıralanan haklı fesih şartları oluşmadıysa sebepsiz yere istifa etmeniz sonunda tazminat hakkınız kaybolur.