Gazete Vatan Logo

Son dakika! İşsizlik maaşı 2020 belli oldu | İşsizlik maaşı ne kadar?

Asgari ücret zammının belli olmasından sonra, vatandaşlar ‘’2020 işsizlik maaşı ne kadar oldu?’’ sorusuna yanıt aramaya başladı. Asgari ücret kadar vatandaşlar işsizlik maaşını da merak ediyor. Peki 2020 işsizlik maaşı ne kadar oldu? İşte işsizlik maaşı 2020 detayları…

Son dakika! İşsizlik maaşı 2020 belli oldu | İşsizlik maaşı ne kadar?

İşsizlik maaşı belli oldu. Asgari Ücret Komisyonu ile Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenen 2020 asgari ücret zammından sonra, 2020 işsizlik maaşı oranları da belli oldu. Asgari ücrete gelen yüzde 15.3 oranındaki zam işsizlik maaşı oranlarına da yansıdı. Vatandaşlar işsizlik maaşı kadar, işsizlik maaşı kaç ay verilir, işsizlik maaşı kimler alabilir sorularını da araştırmaya başladı. İşte işsizlik maaşı 2020 hakkında merak edilenler…

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

Asgari ücret zammının açıklanmasından sonra asgari ücret de belli oldu. 2020 Yılında ödenecek olan net en düşük işsizlik maaşı 1.168,27 TL, en yüksek ödenecek tutar ise 2.336,53 TL’dir.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, asgari ücretin 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren brüt 2 bin 943 lira, net 2 bin 324 lira 70 kuruş olacağını açıkladı. Yapılan açıklama sonrası işsizlik maaşları da belli oldu. Bu maaşın sınırları ise geçerli asgari ücrete göre belirleniyor ve en düşüğü brüt asgari ücretin yüzde 40'ı, en yükseği ise brüt asgari ücretin yüzde 80’i oranında. Bu ücretten de sadece damga vergisi kesiliyor. Damga vergisi kesilmeden önce işsizlik maaşı 2020 yılında en düşük bin 177 lira, en yüksek 2 bin 354 lira olacak.

Haberin Devamı

İŞSİZLİK MAAŞINI KİMLER ALABİLİR?

İşsizlik maaşında bir hizmet akdine dayalı olarak çalışan sigortalılar, kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalılardan isteğe bağlı prim ödeyenler sandıklara tabi sigortalılar ve ülkemizde çalışma vizesi ile çalışan yabancı işçiler işsizlik sigortası kapsamındadır.

İŞSİZLİK MAAŞINA NE ZAMAN BAŞVURU YAPILIR?

İşsizlik maaşı alabilmek için mücbir sebep olmaksızın sigortalılığın sona erdiği tarihi izleyen 30 gün için Türkiye İş Kurumu’na (İŞKUR) başvuru yapılması bekleniyor. Sonrasında başvuranlar da işsizlik maaşı alabilir ancak geciktirdikleri sürede işsizlik maaşı alacakları süreden düşecek.