Gazete Vatan Logo

Rekor zam belli oldu! Yüzde 97+30 oranında artış olacak

Türkiye’nin en büyük firmalarının yer aldığı metal sektöründe MESS ile işçi sendikaları Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş arasında 114 gün süren müzakereler sonrasında anlaşma sağlandı.

Rekor zam belli oldu! Yüzde 97+30 oranında artış olacak

Buna göre sözleşmenin ilk 6 ayı için ücretlere ortalama yüzde 97 oranında zam yapıldı. Sözleşmenin ikinci 6 ayı için 1 Mart itibariyle yüzde 30 oranındaki zam ile toplamda yıllık ortalama ücret artışı yüzde 156 seviyesine gelecek.

Hürriyet'te yer alan habere göre; sözleşmeyle metal işçilerine ana sınıfındaki çocukları için de ilk kez 2 bin lira eğitim yardımı yapılacak. Toplam 160 bin metal işçisini ilgilendiren toplu sözleşme 1 Eylül 2023 – 31 Ağustos 2025 dönemini kapsıyor. Geçtiğimiz günlerde görüşmelerin tıkanması üzerine grev kararı alınmıştı.

MESS Başkanı Özgür Burak Akkol anlaşmayla ilgili olarak “Yıllık yüzde 156‘lık artış, özel sağlık sigortası, 6 bin çalışma arkadaşımızın çocuğuna burs imkanı sağlanması ve birçok ilave sosyal haklar ile metal işçisinin bizim için ayrı bir yeri olduğunu gösteren uygulamalarda mutabık kalmanın mutluluğu içerisindeyiz” dedi. TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak da anlaşmanın ardından yaptığı açıklamada, “Üyelerimize verdiğimiz sözümüzü tuttuk, Cumhuriyetimizin 100. yılında ilk altı ay için yüzde 100’ü aşan bir artışla yine tarih yazdık” diye konuştu.

Haberin Devamı