Gazete Vatan Logo

Özel sektörde yüksek maaş alanlar için zam oranı verildi!

Asgari ücret, memur ve emekli zam oranlarının netleşmesinin ardından özel sektör çalışanları kendi maaşlarına yapılacak zam nmiktarını araştırmaya başladı. Yüksek maaş alanların alacağı zam oranları ile ilgili dikkat çeken açıklama

Özel sektörde yüksek maaş alanlar için zam oranı verildi!

Yeni yıl ile birlikte miyonlarca çalışan ve emekli için zam oranları belli oldu. Asgari ücretli olarak çalışanlar yüzde 54.66 zam yapılırken kamu çalışanları ve emeklilerin maaşı ek zam ile birlikye yüzde 30 artacak. 

Özel sektörde asgari ücretten yüksek maaş alanlar kendi zam oranlarını araştırmaya başladı. Özel sektör zammında asgari ücret  belirleyici oluyor. 2022'de asgari ücrete ikinci kez zam yapılmasının ardından birçok firma tüm çalışanlarının maaşına ek zam yaptı. 

Ekonomist Muhammet Bayram milyonlaca özel sektör çalışanını yakından ilgilendiren açıklamalarda bulunarak zam beklentisini açıkladı.

Yüksek maaş alana düşük, düşük maaş alana ise daha fazla zam yapılabildiğine vurgu yapan Bayram özel sektör zammı ile ilgili şu ifadeleri kullandı;

Özel sektör çalışanları da maaşlarına en az yüzde 25-30'luk zam farkı bekliyor. Ancak bu tamamıyla çalışan ve işveren arasında bir tutardır.

Muhammet Bayram, "Tüm ücretlilerde asgari ücret kadar kısım vergi dışı bırakıldı. Burada vergi dışı bırakılan tutar kadar her bir ücretlinin yıllık 17 bin TL karı var. Aynı şekilde özel sektörde çalışanlar için de gelir vergisi tarifeleri güncellendi. Bununla beraber hem daha az vergi ödüyorlar hem de vergi dilimindeki adaletsizlik bir nebze ortadan kalktı." diye konuştu. 

Haberin Devamı

 Gelir vergisi düzenlemesine dikkat çeken Bayram, "Gelir vergisi tarifesinin yeniden düzenlenmesi ile 10 bin TL alan bir kişi 3. ayda yüzde 15’ten yüzde 20’ye geçmiyor. 7. ayda yüzde 20’ye geçiyor. Bu da tüm ücretliler için bir kazanımdır. Ancak bu bir çözüm değildir. Tüm gelirlerden alınan vergi ya sabitlenmeli ya da ücretlilere beyanname verilmesi durumu gerekmektedir" diye konuştu.

Milliyet'te yer alan habere göre, Ekonomist Muhammet Bayram sözlerini şöyle sürdürdü; 

"Daha önce açıklanan tutar 100 TL idi. Bu 250 TL’ye yükseltilmiştir. Şu anda her çalışan başına işveren 400 TL asgari ücret desteği alacaktır. Bu 400 TL işverenin ödemesi gereken sigorta priminden mahsup edilecektir.

Burada işverenin ödemesi gereken toplam sigorta priminden bu tutar düşürülecek. Ancak bu işçinin cebine yansımayacaktır."