Gazete Vatan Logo

Memur ve memur emeklisinin 5 aylık enflasyon farkı belli oldu! Memur zam farkı ne kadar oldu? 2023 Memur ve emekli maaş zammı ne kadar olacak?

Enflasyon rakamları açıklandı! Emekli ve memurun maaşlarına yapılacak 2023 ocak zammı için belirleyici olacak kasım ayı enflasyon rakamları Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Aralık enflasyonuyla son 6 aylık enflasyon rakamları sonrasında netlik kazanacak zamlar için son bir adım kalırken kasım ayı enflasyonuyla maaşlara yapılacak zam neredeyse ortaya çıkmış oldu. Memurlar, temmuz ve ocak ayı olmak üzere yılda iki kez zam alıyor. Memur ve emekliler maaşlarına toplu sözleşme zammına ek yüzde enflasyon farkı da yansıtılıyor. Kasım ayı enflasyon verileriyle memur ve emekliye yapılacak ocak zammı netleşmeye başladı. Son 5 ayın verilerine göre maaşlara zam göründü. Peki, Memur zam farkı ne kadar oldu? 2023 Memur ve emekli maaş zammı ne kadar olacak? Memur enflasyon farkı nasıl hesaplanır? Memur ve emekli maaş zam oranı ne oldu? İşte detaylar…

Memur ve memur emeklisinin 5 aylık enflasyon farkı belli oldu! Memur zam farkı ne kadar oldu? 2023 Memur ve emekli maaş zammı ne kadar olacak?

Enflasyon rakamları TÜİK tarafından açıklandı. Verilerin açıklanmasıyla birlikte memur ve emekli ocak zammı için hesap yapmaya başladı. Açıklanan verilere göre memur, memur emeklisi ve emekliye zam ortaya çıktı. 2022 yılının ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşecek enflasyonla birlikte belirlenecek zam oranı aralık enflasyonuyla netleşecek. Bugün açıklanan kasım ayı enflasyon verileri ile birlikte neredeyse zammın ne kadar olacağı neredeyse ortaya çıktı.

2022 KASIM AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI!

Enflasyon kasımda aylık bazda yüzde 2,88 artarken yıllık bazda yüzde 84,39 oldu. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yıllık yüzde 136,02, aylık yüzde 0,74 arttı.

MEMUR ENFLASYON FARKI OLUŞTU MU?

Son 5 aylık enflasyon rakamlarına göre memura enflasyon farkı oluştu. Memura toplu sözleşme zammı da ödenecek. Memur zammı beklentileri aşacak.

Ocak ayında son 6 aylık enflasyon farkı belirlenecek, memur ve emeklilerin maaşlarına yansıtılacak. Ayrıca SSK ve Bağkur emeklileri de 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alacak.

Haberin Devamı

2023’TE MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ NE KADAR ZAM ALACAK?

Kamu görevlileriyle yapılan toplu sözleşme hükümlerine göre memur maaşları, emekli aylıkları Ocak 2023'te yüzde 8, Temmuz ayında yüzde 6 oranında artırılacak, enflasyon farkları da ayrıca ilave edilecek.

Toplu sözleşme gereği memur ve memur emeklilerinin ocak maaşlarına enflasyon farkı gelecek. SSK ve Bağ-kur emeklilerinin de zam oranları 2 Ocak'ta belli olacak.

5 AYLIK ENFLASYON FARKI NE KADAR OLDU? 

Temmuz, ağustos, eylül, ekim ve kasım aylarını kapsayan beş aylık dönemde enflasyon yüzde 13,5'u geçti. Bu rakama göre memur ve memur emeklileri yüzde 7'lik toplu sözleşme zammına ek olarak en az yüzde 3,84'lük enflasyon farkına hak kazandı. Yeni yılda memurlar yüzde 8 oranında toplu sözleşme zammı alacak. Dört aylık rakamlara göre memurun ocak ayı zammı enflasyon farkıyla birlikte toplam yüzde 13,5 olacak. Aralık ayı verisiyle birlikte kesin zam oranı netleşecek.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİNİN YENİ MAAŞ ZAMMI NASIL BELİRLENECEK?

Haberin Devamı

Memur maaşları ve emekli memur aylıklarına yapılan toplu sözleşme zamları 2018 yılından beri enflasyonun altında kaldığı için her 6 ayda bir enflasyon farkı yansıtılıyor. Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam son 6 aylık enflasyona göre belirleniyor.

Memur ve emeklinin maaşı ocak ve temmuz olmak üzere yılda iki kez artıyor. Memur ve memur emeklisinin zammı toplu sözleşmeye göre 2 yılda bir belirlenirken, son 6 aylık enflasyon belirlenen rakamların üzerine çıkarsa fark ekleniyor. SSK ve Bağkur emeklisi de 6 aylık enflasyon ne kadar gerçekleşmişse o oranda zam alıyor.

Toplu sözleşme hükümlerine göre memur maaşları, emekli aylıkları 2023 yılının ocak ayında geçerli olmak üzere yüzde 8, Temmuz ayında yüzde 6 oranında artırılacak, enflasyon farkları da ayrıca ilave edilecek.

2023 için MEMUR VE EMELİYE BEKLENEN ZAM ORANI NEDİR?

Yıl sonu enflasyonunun en az yüzde 65, en fazla ise yüzde 75 bandında olacağını öngörülüyor. Bununla beraber de 6 aylık enflasyon neticesinde memurlar ve emeklilere enflasyon farkı kadar bir maaş artışı göreceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı